måndag 18 mars 2024

Kablar på Tjörnbron byts nattetid

Nu ska åtta av de längsta och tyngsta kablarna som bär Tjörnbron bytas ut. Jobbet ska göras nattetid och bron då stängas av, men vilka nätter går inte att säga på förhand.

Tjörnbron med kablar i förgrunden
Bild från Svevia, foto: Svante Örnberg

Precis som Uddevallabron är Tjörnbron en så kallad snedkabelbro. Den är 661,5 meter lång och har 64 snedkablar där 32 tidigare har bytts ut  med början 2015. De längsta kablarna är 161 meter och väger 14 ton vardera och det är dessa som nu ska bytas ut, skriver Trafikverket på sin projektsida.

- Vi har aldrig tidigare hanterat den storleken så det här blir de största hittills, säger Mats Larsson på entreprenören Svevia i ett pressmeddelande:

- En annan skillnad från tidigare etapper är att då har vi haft ställningar på backen. Den här gången behöver arbetet utföras med hjälp av en ställning som hänger under brospannet på 50 meters höjd.

Tjörnbron
Bild: Trafik Göteborg

Körfält avstängt
Under mars har Svevia etablerat sig på platsen, ett körfält har stängts av och hastigheten sänkts till 50 kilometer i timmen. Så kommer det att vara under hela arbetsperioderna april- maj och september-november, då arbetena ska vara klara.

Planen är att starta projektet i april med fyra kabelbyten under våren för att efter sommaren byta de fyra kvarvarande med start i september, skriver Svevia.

3-4 nätter per kabel
Själva kabelutbytena kommer att ske nattetid på vardagar och då stängs hela bron av för trafik mellan 23.00 och 04.30 och trafiken hänvisas till färjeleden över Svanesund.

Varje kabel tar cirka 3 - 4  sammanhängande nätter att byta men eftersom arbetena är helt beroende av vädret tas beslut om genomförande och nattavstängning först vid lunch samma dag. Skyltning vid bron, trafikverket.se och Trafiken.nu ger information om nästa planerade avstängning, skriver Trafikverket.

App ger besked
Ett tips till trafikanterna är att ladda ner Trafiken.nu-appen som ger  push-notiser inför varje avstängning - på så sätt riskerar man inte att missa informationen, skriver Trafik Göteborg i ett pressmeddelande.

Blåljusfordon kommer vid akuta lägen att kunna ta sig över bron obehindrat, och likaså kommer bron att vara öppen hela tiden för gång- och cykeltrafik.
---
Trafikverket: Väg 160, Tjörnbron, snedkabelbyte30 mars: