torsdag 11 januari 2024

Bohusläningen byter chefredaktör

Uppdaterad 13 januari /
Bohusläningens och Strömstads Tidnings chefredaktör sedan december 2019 Gunilla Håkansson får lämna sin post. Hon ersätts till att börja med av medieveteranen Robert Olsson.

Porträttbilder
Gunilla Håkansson lämnar och Robert Olsson tillträder som interim chefredaktör på Bohusläningen.
Foto Gunilla Håkansson: Charlotte Strömwall / Stampen Media
Bild Robert Olsson: Medier & Demokratii / Lindholmen Science Park

- Vi ser ett behov av att utveckla den lokala kvalitetsjournalistiken i en allt mer digital miljö och behöver då ett nytt ledarskap, säger ägarkoncernen Stampen Medias chef Johan Hansson i ett pressmeddelande:

- Jag är väldigt glad att Robert tar sig an den här rollen. Han kommer att bidra med mycket kunskap till Bohusläningen men även till Stampen Media som helhet.

"Blir helt digital"
- Vi ser, precis som alla andra, att det en dag kommer att bli en helt digital utgivning av tidningen, även om det ligger några år fram i tiden, säger Johan Hansson till tidningen Journalisten:

- Därför är det väldigt viktigt för oss att vi lyckas med omställningen, och blir ännu vassare på det som är avgörande för en lokaltidning: breaking news, fördjupningar och den dagliga rapporteringen. Att utveckla det tillsammans med redaktionen, det är huvuduppgiften för Robert. 

Praktikant på Bohusläningen
67-årige Robert Olsson har en mycket bred erfarenhet inom mediasektorn. Mediekarriären började 1978 som praktikant på just Bohusläningen, skriver Bohusläningen. Båda föräldrarna var från området - pappa från Fjällbacka och mamma från Högsäter.

Robert Olsson har även varit reporter på GT, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet och var också med och ledde etableringen av TV4 i Göteborg. 

Vidare har han varit programdirektör på Sveriges Television, programchef för samhällsredaktionen på SVT i Göteborg och vd för Utgivarna.

2021 utsågs Robert Olsson också till ordförande för medieinnovationsplattformen Medier & demokrati vid Lindholmen Science Park i Göteborg.

"Vill tacka Gunilla"
Gunilla Håkansson lämnar nu Bohusläningen och Stampen Media.

- Jag vill tacka Gunilla så mycket för hennes viktiga insatser under åren som chefredaktör, säger Johan Hansson i pressmeddelandet.

Facket: Hoppas på arbetsro
- Jag hoppas att den här rekryteringen gör att det skapas lite arbetsro på redaktionen, att vi kan lägga det här bakom oss och blicka framåt med ny energi, säger fackets ordförande på Bohusläningen Thomas Bennelind till Journalisten.
---
17 februari:

24 februari:

7 mars: