söndag 3 december 2023

Ny laddstation för ellastbilar byggs i Hogstorp

Drivmedelskedjan Circle K bygger 13 nya laddningsstationer i Sverige för tung trafik. En av stationerna ska byggas vid företagets anläggning i Hogstorp.

""
Bild (ej från Hogstorp): Circle K

Satsningen görs sedan Circle K beviljats stöd från Energimyndighetens utlysning "Regionala elektrifieringspiloter tunga transporter”. Stödet innebär 52 nya laddplatser som dessutom kommer att ha marknadens högsta effekt på 400 kW per laddare, skriver Circle K i ett pressmeddelande:

"Redan idag är Circle K längst fram när det kommer till ultrasnabbladdning för tung trafik, med sina 52 laddplatser. Den nya omgången av elektrifieringspiloter omfattar i skrivande stund 13 stationer, där alla utom Varberg Nord innebär helt nya etableringsplatser".

Ska påskynda elektrifieringen
Programmet Regionala elektrifieringspiloter för tunga transporter är en satsning som ska påskynda elektrifieringen av godstransporter i Sverige. Inom programmet fördelar Energimyndigheten stöd till aktörer som går samman för att bygga upp strategiskt placerade publika ladd- och tankstationer för el och vätgas.

Även kunskapsuppbyggnad och spridning av information är en viktig del av programmet, skriver Energimyndigheten på sin webbplats.

""
Bild: Circle K

Drygt 400 eldrivna tunga lastbilar
Circle K:s ansökningar till Energimyndigheten har gjorts tillsammans med åkerier.

"Det finns i dagsläget strax över 400 eldrivna lastbilar i Sverige, så trots att marknaden är relativt begränsad ännu så är en snabb och effektiv utbyggnad av laddinfrastruktur nödvändig för att åkerierna ska våga satsa på en elektrifierad fordonsflotta", skriver Circle K.