lördag 11 november 2023

Populära stigens grundare död

Munkedalsprofilen Malte Nytorpe har gått bort 93 år gammal. Entreprenören och eldsjälen är för de flesta kanske mest känd som skapare av den populära vandringsstigen i Saltkällan som bär hans namn.

""
Vinterbild från Maltes stig, 2020
Foto: Jörgen Andersson

"Maltes stig" är en 4,5 kilometer naturskön rundslinga runt Rödberget vid Saltkällan i Munkedal. Malte Nytorpe började arbetet med stigen strax efter att han blivit permanentboende i Saltkällan i början av 90-talet.

Under åren har stigen hela tiden utvecklats bland annat vad gäller tillgänglighetsanpassning. Kring stigen finns en egen Facebook-grupp och en intresseförening, och den utgör idag också en egen etapp i vandringsleden Kuststigen.

"Sitta still aldrig något för mig"
"Att sitta still har aldrig varit något för mig, så vi grannar i Saltkällan började titta på hur vi kunde utveckla området. Vi har genomfört flera projekt, där Maltes stig är det arbete som pågått under längst tid", berättade då 90-årige Malte Nytorpe i en intervju för Munkedals kommun under pandemiåret 2020:

"Efter trettio år, otaliga samtal med sponsorer och myndigheter, samt oräkneliga ideella insatser och arbetstimmar - där stora delar av stigen anlagts med hjälp av skottkärra, spett och skyffel - har vi nu en bilfri, välbesökt och vacker promenadstig som vi alla kan glädjas åt", berättade Malte.

Vintervy från Maltes stig, 2020
Foto: Jörgen Andersson

Malte Nytorpe sörjs närmast av makan Ruth, barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

"Nu kan du äntligen gå milslånga vandringar längs ängar och hav igen, som du älskade. Längs med vandringen kan du stanna upp och berätta för medvandrare, på din breda skånska om ditt livsverk "Maltes Stig". Vi vet vad den betydde för dig", skriver barnbarnet Karolin Nytorpe i ett Facebookinlägg.
---