onsdag 1 november 2023

Pjäs om Belarus gästspelas i Uddevalla

"Mama Zoya, Belarus" berättar en del av Belarus historia genom en kämpande kvinnas liv och öde. ADAS teater i Göteborg har skapat föreställningen tillsammans med kollegor från Belarus, och 30 november kommer den till Uddevalla för ett gästspel på Folkets hus.

De medverkande skådespelarna Lisbeth Johansson, Sviatlana Haidalionak och Fia Adler Sandblad gestaltar Zoya i olika skeden av livet.
Bild: ADAS teater

- Vi har spelat för utsålda hus här i Göteborg och i höst kommer vi till Uddevalla, Borås och Lidköping. Nästa år är vi inbjudna att spela både i Stockholm och Polen, berättar producenten Andreas Luukinen på ADAS teater för UddevallaNyheter.

Utgår från verkliga händelser och personer
Föreställningen är producerad av ADAS teater tillsammans med kollegor från den belarusiska teatergruppen Kryly Khalopa. Arbetet har utgått från verkliga händelser och personer för att genom deras talan skapa en fiktion som artikulerar tidigare tysta historier och perspektiv, skriver ADAS teater om föreställningen:

"Tillsammans med kollegor i exil berättar vi historien om en ung kvinnas kamp för sina drömmar i den patriarkala sovjetrepubliken Belarus. Vi får följa den hårt arbetande Zoya från efterkrigstidens 50-tal till 90-talets perestrojka där hon gör uppror och efter många misslyckanden skapar sig ett liv där både hoppet och kärleken kan överleva".
---