söndag 19 november 2023

Nyårsfyrverkeriet på väg tillbaks

Till nyår kan det bli comeback för fyrverkerier under det kommunala firandet i Uddevalla.

Fyrverkerikrevader
Bild: Fotoakuten.se

- Tanken är att återskapa det som en gång fanns i Uddevalla. Det är ett väldigt uppskattat inslag och en tradition som vi haft i kommunen. Vår förhoppning är att fler vill fira nyår tillsammans än att skjuta raketer själva hemma i trädgården, säger kommunalrådet Henrik Sundström (M) till Bohusläningen.

Lasershow ställdes in
Det senaste kommunala nyårsfirandet med fyrverkerier var 2019. Året därpå planerades för en mer miljövänlig lasershow men pandemin kom i vägen för hela firandet.

2021 års planerade lasershow försvann i en kommunikationsmiss mellan kommunen och evenemangsbolaget Destination Uddevalla. Förra året var dock firandet tillbaka, då som en ljusfylld konsert på torget.

Upphandlingsvärde 80 000 kronor
Kommunen genomför just nu en upphandling av ett företag som ska sköta årets fyrverkeri. Sista anbudsdag är 1 december och det beräknade värdet på tjänsterna som ska levereras är 80 000 kronor exklusive moms.

Skansberget och torget
Enligt upphandlingsunderlaget är fyrverkerierna preliminärt tänkta att avfyras från Skansberget och vara synliga från torget där firandet enligt underlaget är planerat att ske. Att säkerställa att platsen är lämplig för att fyrverkerierna ska synas ingår i uppdraget.

Fyrverkerierna ska enligt upphandlingskraven avfyras under 6-8 minuter mellan kl. 19 och 20, som avslutning på nyårsfirandet.

Ljudnivå, miljöpåverkan och pris
I underlaget ställer kommunen som önskemål att fyrverkeriet har en så låg ljudnivå samt miljöpåverkan som möjligt. Leverantören ska ange information om ljudnivå och miljöklassning på produkterna som planeras att användas.

Dessa faktorer samt referenser från tidigare uppdrag avgör tillsammans med priset vilket företag som får uppdraget av kommunen. 
---


20 december: