söndag 6 augusti 2023

Misstänkt för hagelgevär på Kungsgatan - slog sönder konst i tingsrätten

Dagen för sin häktningsförhandling i Uddevalla tingsrätt slog mannen sönder en glasmonter med konst och orsakade skador för 8 300 kronor. Nu åtalas han för skadegörelsen men även för försök till grovt rån med pistol vid en bensinstation, vapenbrott och narkotikabrott.

""
Foto: Jörgen Andersson
Mannen i 25-årsåldern är hemmahörande i Göteborg och det var också där som rånförsöket mot en bensinstation inträffade i oktober 2022. Enligt åtalet har mannen riktat en pistol mot en anställd och hotat döda eller skada denne om han inte hjälper mannen att komma över cigaretter, snus och kontanter.

"Fara för brottets fullbordan har förelegat eller varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter", skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Hagelgevär på Kungsgatan
22 juni i år ska mannen ha innehaft ett hagelgevär och ammunition på Kungsgatan i Uddevalla.

"Brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnet genom sin konstruktion saknar legalt användningsområde, XX medförde ammunition som passade i vapnet, XX vid tillfället var påverkad av narkotika, innehavet skedde på allmän plats och det fanns risk för att vapnet skulle komma till brottslig användning", skriver åklagaren.

Mannen ska också runt samma tidpunkt ha innehaft ammunition och narkotika hos en anhörig i Göteborg.

Han greps samma dag som vapeninnehavet på Kungsgatan, anhölls dagen efter och häktades 25 juni.

Mannen står nu åtalad vid Uddevalla tingsrätt för försök till grovt rån, grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen, ringa narkotikabrott och skadegörelse.

Krävs på ersättning för konsten
För skadegörelsen kräver Sveriges Domstolar skadestånd med 8 300 kronor varav 6 300 kronor avser konstverkets värde och 2 000 kronor glasmontern.

Den åtalade mannen förnekar samtliga brott.
---