fredag 4 augusti 2023

Isbrytare på turné för att ragga unga

Sjöfartsverkets version av en kontaktannons. Så kallar myndigheten själv den Sverigeturné som tre isbrytare gör under sensommar och höst. Västkustbor kan komma till Trollhättan på Slussdagen den 16 augusti för att besöka isbrytaren Ale.

Ale på uppdrag i Vänern 2021.
Bild: Sjöfartsverket (CC)

Ale är specialbyggd för att kunna gå igenom Trollhätte kanal till Vänern. Fartyget är minst av de fem statsisbrytarna men brukar vara först ut i inledningen av vintern och även avsluta säsongen när våren tagit knäcken på isen.

Ale går ut för isbrytning från Luleå i mars 2022. Intill kaj ligger de andra isbrytarna redo.
Bild från Sjöfartsverket, foto: Agne Hörnestig (CC)

Syftet med isbrytarnas Sverigeturné är att få fler att intressera sig för att arbeta inom sjöfart, och gärna på Sjöfartsverket. Nio av tio varor kommer till och från Sverige med sjöfart och utan isbrytarna skulle svensk industri inte fungera, skriver myndigheten i ett pressmeddelande:

"Nu ska allmänheten och specifikt gymnasieungdomar och studenter få chansen att komma ombord och lära sig mer om hur det är att arbeta till sjöss, och förhoppningsvis få upp ögonen för sjöfart".

"Vår version av en kontaktannons"
- Både Sjöfartsverket och sjöfartsbranschen i stort har behov av kompetens. Man kan säga att detta är vår version av en kontaktannons där vi hoppas att unga människor kan inleda en livslång kärleksrelation till sjöfarten, säger Amund Lindberg, chef för affärsområde Vintersjöfart på Sjöfartsverket.

Även verkets arbetsfartyg Scandica kommer att finnas på plats under Slussdagen, som även bjuder på en rad artister, aktiviteter, marknad och veteranbilsträff.
---

 ---