måndag 3 juli 2023

Sveriges vackraste vägar utsedda

Riksförbundet M Sveriges vägombud har inför semestersäsongen utsett Sveriges vackraste vägar. I Bohuslän vann Bohusläns Kustväg mellan Grebbestad och Kungshamn.

""
Bild (ej från Bohusläns Kustväg): M

I varje landskap har en väg korats utifrån bedömningsgrunderna att de ska erbjuda vacker utsikt, en behaglig reseupplevelse och möjlighet till stopp längs vägen.

Om Bohusläns Kustväg skriver M så här:
"Njut av underbara kustsamhällen på färden från Kungshamn vidare mot Bovallstrand, Hamburgsund, Fjällbacka och avsluta med väg 183 för att anlända till Grebbestad. Vill man äta färsk fisk och skaldjur erbjuds det många tillfällen längs vägen. Ta en paus i Hunnebostrand och besök Uddens skulpturpark som är en internationell, helt unik, utställning av stenskulpturer."

Fjärde plats i annan undersökning
Det är nu långt ifrån första gången som Bohusläns Kustväg vinner eller placerar sig högt i liknande tävlingar eller undersökningar. I en undersökning arrangerad av företaget Forsbergs Fritidscenter i samarbete med undersökningsföretaget Kantar Sifo har Vätterleden mellan Gränna och Jönköping nyligen utnämnts till Sveriges vackraste väg. I den undersökningen hamnade Bohusläns Kustväg på fjärde plats.

Vackrast i Dalsland
I M:s tävling blev sträckan Mellerud–Håverud utsedd till vackraste vägen i Dalsland, med motiveringen:
"Med utgångspunkt i Mellerud kan du först göra en avstickare till den trevliga småbåtshamnen Sunnanå hamn, för att sedan ta vägen från Mellerud upp mot Håverud där ett måste är att se Håverudsakvedukten. Att se fartyg segla genom luften i den plåtslagna akvedukten är en mäktig upplevelse."
---