söndag 23 april 2023

Takorama får takjobbet i Volvos storsatsning

I Bäckebol i Göteborg bygger Volvo Lastvagnar Sverige just nu det som blir företagets största anläggning i sitt slag. Uppdraget att lägga tak och installera solenergi har gått till Ljungskilebaserade Takorama.

Porträttbild i kombination med skissbild över nya anläggningen och solceller på tak
- Detta är ett mycket intressant och viktigt projekt för oss och vi tackar Peab för förtroendet, säger Takoramas vd Michael Norrby.
Bilder: Soltech Energy och Peab

Projektets ordervärde uppgår till 7,4 miljoner kronor, skriver ägarkoncernen Soltech Energy i ett pressmeddelande.

Skissbild över Volvo Lastvagnars nya anläggning i Bäckebol.
Bild: Peab

Solceller på 1 000 kvadrat
Entreprenör för Volvos nya anläggning i Bäckebol är Peab.

Projektets första etapp förväntas vara färdigställt 2024 och andra etappen 2025 och innan dess kommer Takorama att lägga 7 700 kvadratmeter nytt tak och installera en 1 000 kvadratmeter stor solcellsanläggning på byggnaden.

- Det känns mycket bra att bygga en anläggning där klimatsmarta val görs. Vi är också glada över att Takorama hjälper oss med både takläggning och installation av solcellsanläggningen som kommer att producera mängder av el till fastighetens verksamhet och laddstolpar, säger Johan Zahlbruckner på Peab.

Första spadtaget i maj 2022
Första spadtaget för Volvo Truck Center i Bäckebol togs i maj förra året. Det blir den största anläggningen i sitt slag för Volvo Lastvagnar Sverige AB, har Peab tidigare berättat i ett pressmeddelande.

Skissbild över Volvo Lastvagnars nya anläggning i Bäckebol.
Bild: Peab

Anläggningen ska innehålla kontorsbyggnad och lager som sammanlänkas med tre hallbyggnader. Dessa ska ha den senaste tekniken inom verkstadsmiljöer och vara anpassade för service av framtidens fordon. 

Utöver verkstaden och reservdelslagret byggs en matsal, personalutrymmen och kontorslokaler både för Volvo Truck Center och Volvo Lastvagnars svenska marknadsbolag.

 ---