onsdag 5 april 2023

Rekord i antal besökare till Uddevalla

Uddevalla slog rekord i antal besökare förra året. Det visar gästnattsstatistik som Tillväxtverket presenterat för helåret 2022, skriver Destination Uddevalla i ett pressmeddelande.

Skärgårdsbåten m/s Gustafsberg på rundtur i Byfjorden med Uddevallabron i bakgrunden.
Foto: Roger Salomonsson / Destination Uddevalla

Under året hade Uddevallas boendeanläggningar 445 080 gästnätter. Det är en ökning med 28,2 procent eller 97 896 gästnätter jämfört med samma period 2021.

83,5 procent av gästnätterna var nationella och 16,5 procent internationella. De internationella gästnätterna har ökat rejält mot föregående år med 47 987 st. De utländska gästerna kom huvudsakligen från Norge, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.

Husvagnar på grön äng
Bild: Pixabay

Camping vanligast
Den vanligaste boendeformen både för nationella och internationella besökare är camping. 249 978 av gästnätterna registrerades på camping och här var ökningen 42,2 procent eller 74 176 gästnätter.

Bra inledning även 2023
- Uddevallas siffror är de bästa någonsin. Framför allt är det de nationella gästerna som har besökt oss, de är till och med fler än före pandemin, säger Destination Uddevallas verksamhetsledare Roger Salomonsson:

- Tittar vi på inledningen av 2023 så ser även den bra ut. Uddevalla med sitt stora utbud och geografiska läge i Bohuslän är attraktivt att besöka.

Om inkvarteringsstatistiken:
Tillväxtverkets inkvarteringsstatistik visar antalet nätter en gäst har genererat på anläggningar som bedriver kommersiell övernattningsverksamhet: hotell, stugbyar, vandrarhem, campingar och förmedlade privata stugor och lägenheter.

Besökare som bokar privat logi (Airbnb), bor i fritidshus eller övernattar hos släkt och vänner visas inte i statistiken.
---