söndag 18 december 2022

Tältning och försäljning blir tillåtet på Bassholmen

Uppdaterad 26 december /
Nu blir det tillåtet med försäljning och tältning på naturreservatet Bassholmen. Detta efter ett nytt reservatsbeslut av länsstyrelsen.

""
Foto: Helena Henriksson / Uddevalla kommun

- Vi har moderniserat de gamla föreskrifterna. Exempelvis genom att ta bort förbudet mot kommersiell verksamhet. Det blir också tillåtet att tälta på ett ställe i området, säger i ett pressmeddelande Maria Johansson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Det nya beslutet är ett samarbete mellan Länsstyrelsen i Västra Götaland som tagit fram de nya föreskrifterna, och Uddevalla kommun som ansvarat för att ta fram den nya skötselplanen och som äger och förvaltar området.

- Bassholmen är en av pärlorna i vårt havsband. En pärla som vi verkligen vill ge alla möjlighet att besöka. Då Bassholmen är ett naturreservat är det självklart viktigt att värna om den skyddsvärda naturen men de nya föreskrifterna ger också möjlighet till utveckling på ön, säger Sofia Stengavel, kommunekolog i Uddevalla.

Mångåriga underskott
Beslutet har varit efterlängtat från många håll i kommunen, inte minst från det kommunala bolaget Uddevalla Turism AB som i flera år med underskott bland annat drivit gästhemmet och gästhamnen på ön.

Det blir nu turistbolaget  som kommer att ta fram de konkreta åtgärderna för att öka turismen till ön, skriver Bohusläningen.

- Vi ska arbeta fram en ny affärsplan, bli bättre på att berätta om platsens historia och locka fler att besöka ön, säger vd Linda Gjerdrum till tidningen.
---