lördag 10 december 2022

Matkonsult och forskare får kungliga priser

Två Uddevallabor får nu prestigefyllda utmärkelser av Kungliga skogs- och lantbruksakademien, KSLA. Det är matkonsult Cecilia Corin som får akademiens Silvermedalj och fil.dr och miljöanalytikern Monica Mion som belönas för framstående doktorsarbete.

Närbild på två medaljer
Bild: Kungliga skogs- och lantbruksakademien

Cecilia Corin är mångårig matkonsult hos Hushållningssällskapet Västra. Hon har deltagit i flera uppmärksammade och prisbelönta projekt, till exempel appen och boken MatGlad och boken Ett gott liv - smart och enkel mat för seniorer.

För MatGlad belönades Hushållningssällskapet Västra 2017 med Västra Götalandsregionens folkhälsopris, och Ett gott liv tog hem förstaplaceringen i kategorin Hälsa i ”Årets Svenska Måltidslitteratur 2021”.

Gruppbild på pristagare och överlämnare
Bild från 2017 då Hushållningssällskapet Västra tog emot Västra Götalandsregionens Folkhälsopris. Cecilia Corin i mitten med diplom i famnen.
Bild: Västra Götalandsregionen
KSLA:s Silvermedalj delas ut till person som på ett förtjänstfullt sätt väckt intresse för de areella näringarna.

Akademiens motivering:
"Till matkonsult Cecilia Corin, Uddevalla, för hennes kunskap om och engagemang för maten och måltiden och deras betydelse för vår hälsa, ett hållbart samhälle och vår miljö. Cecilia Corin har drivit många matprojekt, särskilt inom offentlig sektor."

Viktig forskning om torskbeståndet
Monica Mion är miljöanalysspecialist vid SLU:s institution för akvatiska resurser, där Havsfiskelaboratoriet i Lysekil är en del. Hon får KSLA:s Belöning för framstående doktorsarbete för "en avhandling som identifierar viktiga indikatorer för ett hotat torskbestånd i Östersjön. Arbetet har påtagligt ökat förståelsen för Östersjötorskens biologi", skriver akademien i sin motivering.

KSLA:s priser och belöningar delas ut vid akademiens högtidssammankomst i Stockholms Stadshus den 28 januari.
---
14 december: