måndag 5 december 2022

BMK ger ut bok om sin VM-hjälte

Porträttbild
Håkan Andersson, 1976
BMK Uddevalla ska ge ut en bok som berättar historien om klubbens och hela stadens motocrosshjälte Håkan Andersson, som tog VM-guld i 250cc-klassen 1973. Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att stödja utgivningen ekonomiskt.

Håkan Andersson har också flera VM-silver och VM-brons samt SM-medaljer både individuellt och i lag. I motocrossvärlden är han fortfarande ett stort namn både nationellt och internationellt, konstaterar kultur- och fritidsförvaltningen i beslutshandlingarna.

 

Boken kommer även att handla om klubben BMK och skrivs av motocross-kännaren Jonas Hagren, som tidigare drev branschtidningen Race Magazine. Hans arbete beräknas vara klart i december och resulterar i en drygt 300 sidor tjock bok.

I första upplagan ska boken tryckas i 500 exemplar och lika många i engelsk översättning. Den ska finnas till försäljning på flera ställen i Uddevalla och marknadsföras både i riket och internationellt, skriver BMK Uddevalla i sin bidragsansökan.

"Har satt stor prägel"
Själva tryckkostnaden beräknas till 118 000 kronor. Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att bidra med 20 000 kronor när boken ges ut.

"Att skriva om motocrossens och föreningens historia i Uddevalla, som är sammanflätad med Håkan Anderssons karriär, anser kultur och fritid är viktigt så att det finns kvar för eftervärlden. Det är viktigt att dokumentera Uddevallas historia, där motocrossen och BMK har satt en stor prägel på Uddevalla bland annat tack vare de stora tävlingar som anordnats", skriver förvaltningen.
---

Kultur- och fritidsnämndens handlingar (sid 100)