onsdag 15 juni 2022

Rolf Rodin får Uddevalla kommuns kulturpris

Uppdaterad 25 juni /
2022 års kulturpris från Uddevalla kommun går till Rolf Rodin. Det beslutade kultur- och fritidsnämnden på onsdagen. Nämnden utsåg också kulturstipendiat och två ungdomsledarpristagare som bägge verkar i Ljungskile-föreningar.

Uddevalla kommuns kulturpris utdelas till personer som antingen är bosatta inom kommunen eller genom sin verksamhet har eller har haft nära anknytning till kommunen. Det delas ut som erkänsla för särskilt värdefulla insatser inom det kulturella verksamhetsområdet.

"Gör Uddevalla till en bättre plats"
Rolf Rodin får årets kulturpris med motiveringen:
"Femtio- och sextiotalet lever fortfarande i Uddevalla tack vare Rolf Rodins outsinliga engagemang, kunskap och glädje. Rolf Rodin är själva definitionen av en eldsjäl; Dagnys musikcafé, Rock ´n´ roll west och Dagnys jukebox är smakprov på det Rolf gör. Han sprider musik och kultur både lokalt och internationellt och gör Uddevalla till en bättre plats".
Kulturpriset är på 10 000 kronor.

Kommunens kulturstipendium på 25 000 kronor går till  Ana Nedeljkovic för fortsatta studier och utveckling.

Ana Nedeljkovic har gått på Kulturskolan i Uddevalla och gjort kortfilmer och deltagit i flera filmfestivaler, bland annat Frame och Stockholm film festival. Just nu studerar hon på Filmmaking Program på Prague Film School, med specialisering inom regi, skriver Uddevalla kommun på sin webbplats.

Två får ungdomsledarpriset
Ungdomsledarpriset går till Elin Granat i Ljungskile Ridklubb och Ludwig Jernmark Burrows i Ljungskile Segelsällskap, som ett erkännande av god ledargärning och en uppmuntran till fortsatt engagemang för unga. Priset är på 15 000 kronor vardera.

Samtliga priser kommer att delas ut vid en Parksommar-konsert den 20 augusti.
---