söndag 1 maj 2022

Ny räknare ger järnkoll på fisken i Bäveån

Nu finns en permanent fiskräknare vid Strömberget i Bäveån som både räknar och artbestämmer de fiskar som passerar.

Fyra personer framför Strömberget vid Bäveån
Anneli van Roijen, utvecklare på avdelningen för Hållbar tillväxt, kommunekolog Sofia Stengavel, Tommy Gustavsson, ordförande i Uddevalla Sportfiskeförening, och Stefan Kläppe, delägare i Tiva AB, som tillverkat fiskräknaren.
Bild: Uddevalla kommun

Fiskräknaren har köpts in av Uddevalla kommun som ansvarar för den. Ett samarbete finns med Uddevalla Sportfiskeförening som kommer att sköta rengöringen, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Fiskräknaren på plats i vattnet
Den nya fiskräknaren både räknar och artbestämmer de fiskar som passerar.
Bild: Uddevalla kommun

- Vi tycker det här är ett väldigt roligt projekt för framtida fiskare. Det skapar ett intresse för fiske, både hos gammal och ung, säger föreningens ordförande Tommy Gustavsson.

Våren 2020 installerades en hyrd fiskräknare på prov och för att samla in de allra första mätuppgifterna kring fisken i ån. Nu permanentas alltså satsningen med en mer avancerad räknare.

"Bäveån fantastisk tillgång"
Att ha mätdata kring hur mycket fisk som rör sig i Bäveån är till nytta för alla fiskevårdande insatser.

- Bäveån är en fantastisk tillgång i Uddevalla. Drömmen vore att kunna satsa på fisketurism mitt i stan. Det är oerhört bra för centrum och hela Uddevalla, säger Anneli van Roijen, utvecklare på kommunens avdelning Hållbar tillväxt.
---