torsdag 27 januari 2022

Torp kan bli "Årets bygge 2022"

Ombyggnaden av Torp köpcentrum kan få tidningen Byggindustrins utmärkelse Årets Bygge 2022. Att köpcentret kunde hålla öppet under den speciella ombyggnationen är en av faktorerna som vunnit juryns gehör.

Entré vid Torp med namnet ovanför en stor svängdörr
Foto: Sebastian Lamotte / Construction Summit

- Jag tror inte det förekommit så många såna här påbyggnader i Sverige när det gamla köpcentret är i drift och det nya byggs utanpå, säger projektchef Marcus Palmqvist på entreprenören Peab till Byggindustrin.

Genom kloka val och tillvägagångssätt lyckades projektgruppen också spara in tio miljoner kronor, skriver tidningen.

30 nya butiker
Omkring 30 nya butiker och 16 500 nya kvadratmeter har genom utbyggnaden adderats till Torp köpcentrum. Förutom nya restauranger och butiker har även gemensamma ytor rustats upp.

Tillbyggnaden utfördes till största delen genom en betongstomme med pelarbalksystem och HDF-bjälklag upp mot parkeringsdäcket på taket. Utanpå lyses fasaden upp med speciell belysning och inuti har taken målats svarta för ett nytt estetiskt uttryck.

"Fint och nyskapande"
Stefan Sandblom är senior teknisk förvaltare hos Torps ägare Thon Property:

- Jag tycker det har blivit ett väldigt fint och nyskapande köpcenter. Tanken är att det ska kännas som att man kommer in i en hotellobby och att man ska få en behaglig och lugn känsla i köpcentret. Att man kan gå i sin egen lilla värld och slippa trängas. Det har vi lyckats med, tycker jag, säger han till Byggindustrin.

Sex kategorier plus totalsegrare
Totalt har 89 byggprojekt som slutförts under 2021 anmälts till tävlingen och en jury bestående av Byggindustrins redaktion har valt ut tre projekt i sex olika kategorier.

Torp tävlar i kategorin "Industri, logistik och butik", och har sällskap i finalen av Icas butik i Sjöbo och Julas nya centrallager i Skara.

Likt tidigare år i tävlingen bedömer juryn projekten utifrån fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.

Prisceremoni streamas
Från och med januari presenteras tre finalister i varje kategori veckovis. Den 24 mars blir det prisutdelning på Byggindustrins nya mötesplats Construction Summit i Stockholm, en tillställning som streamas via byggindustrin.se. Förutom segrare i varje kategori ska också en totalsegrare utses.
---

24 mars:
Byggindustrin: Uppsala stadshus är Årets Bygge 2022! (Vinnare i kategori ”Industri/logistik/butik”: Ica Solvik)