torsdag 23 december 2021

Förare dömd för krock som orsakade storbrand

Trafikolyckan på väg 678 vid Bratteröd den 5 augusti 2018 orsakade en av de största bränderna i Uddevalla på många år. Nu har en kvinna i 70-årsåldern dömts till dagsböter på 12 000 kronor för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, berättar Bohusläningen.

Montage av tre olika skärmklipp från GP, GT och Bohusläningens webbplatser.

Branden vid Bratteröd och det utdragna släckningsarbetet fick stor uppmärksamhet i media.

Kvinnan hade sällskap i bilen av tre andra kvinnor som har uppgett att de under färden reagerat på kvinnans sätt att köra.

Vid Bratteröd gjorde kvinnan en omkörning där hon först träffade en pickup som hamnade i diket efter att ha lyckats avvärja en ren frontalkrock.

Frontalkrock blev det däremot ögonblicket efter med en husbil som hamnade på sidan och strax började brinna. En kvinna i bilen hann med nöd och näppe ta sig ur, men elden fick snabbt fäste i den mycket torra naturen.

Bekämpningen av branden kom att ta flera dagar och med mycket stora insatser, bland annat vattenbombning med helikoptrar. Flera boende i närheten av brandområdet fick evakueras.

Kvinnan i husbilen fick bland annat nackskador som hon ännu lider av.

Den nu dömda kvinnan har inget minne av händelsen och har därför vare sig kunnat erkänna eller förneka brott, men genom de inblandades vittnesuppgifter finner tingsrätten henne skyldig till vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Något ersättningskrav från räddningstjänsten till följd av den förödande branden har inte varit aktuellt eftersom det hela orsakades av en trafikolycka, uppger räddningstjänstförbundet Mitt Bohusläns chef Mats Johansson för Bohusläningen.
---