lördag 13 november 2021

Mikrogrönt gick hem hos Innovatums jury

Uppdaterad 14 nov /
Inomhusodling av mikrogrönt för att säkra tillgången på färska grönsaker och vitamintäta produkter året runt. Det är affärsidén för Hjärtblad från Uddevalla, en av tre finalister i affärsidétävlingen Innovatum Science Park Startup Challenge som avgörs på Startup Day i Trollhättan den 19 november.

Malin och Fredrik Grääs i sin inomhusodling.
Hjärtblad - Malin och Fredrik Grääs.
Bild: Innovatum Science Park

Bakom Hjärtblad står Malin Grääs och Fredrik Grääs, som startat så kallad vertikal inomhusodling av mikrogrönt där grönsakerna skördas när hjärtbladen är lagom stora och mycket näringsrika.

Med korta transporter ska Hjärtblad erbjuda snabba leveranser till restauranger, butiker och privatpersoner. På sikt är målet att erbjuda Hjärtblad som ett helhetskoncept i franchiseform, skriver Innovatum Science Park i ett pressmeddelande.

18 team fick sälja in sin idé
Tävlingen Innovatum Science Park Startup Challenge lockade deltagare från flera orter i Fyrbodal. 18 team gick vidare och fick sälja in sin idé - pitcha - i skarpt läge.

De två andra finalisterna är Herbox från Orust som ska göra tamponger lättillgängligt för fler, och Carjoy från Trollhättan som satsar på mobila fordonstekniker som bokas digitalt.

Herbox - Hanna Lautse och Linn Rosenqvist från Orust.
Bild: Innovatum Science Park


Juryn har bedömt idéerna utifrån behov på marknaden, graden av nytänk, tillväxtpotential och hur de bidrar till en hållbar utveckling.

- Samtliga tre finalidéer har potential att göra stor samhällsskillnad och entreprenörerna har visat stort engagemang, säger Eivind Vogel-Rödin, verksamhetschef vid Innovatum Science Parks inkubator.

Stipendium och inkubatorplats
Vinnaren av de tre finalisterna får ta emot Swedbanks entreprenörskapsstipendium på 25 000 kronor som till exempel kan användas för att starta ett aktiebolag. Dessutom antas vinnaren till inkubatorn vid Innovatum Science Park, som hjälper nya så kallade start ups inom olika branscher att utvecklas, hitta kapital, skala upp och nå internationella marknader.
---
Innovatum Science Park: Finalisterna med chans till Swedbanks stipendium20 november: