måndag 1 november 2021

Fotboll, flöjt och feelgood med djup

Mycket Lysekil och en hel del Smögen, Tanum, Göteborg och inte minst Uddevalla. Det bjuder Trollhätteförfattaren och Lysekilsbördiga Annakarin Rosengren på i sin nya bok "Allt för laget, Alice".

Montage med Annakarin Rosengren med Gullmarsvallen i bakgrunden och omslaget till Allt för laget, Alice infälld.
Musik, fotboll och vänskap står i centrum i Lysekilsbördiga Annakarin Rosengrens nya bok.
Foto: Mikael Rosengren

- Det är miljöer jag känner väl och tycker om att skildra. Läsare i Uddevalla kommer att känna igen sig, säger Annakarin Rosengren till UddevallaNyheter.

Hon har tidigare skrivit trilogin om fru Alms magiska resebyrå och för två år sedan kom första boken om de fyra tvärflöjtseleverna Alice, Maja, Anton och Silje, "Att inte fega ur".

"Allt för laget, Alice" är nummer två i serien. I centrum står Alice som har två stora intressen i livet: att spela flöjt i flöjtkören Fyrflöjterna, och att spela fotboll i Lysekils AIK.

Feelgood för unga läsare
Under en händelserik sommar både prövas och stärks de fyra vännernas relation.

- Jag vill skriva feelgood utan att det blir ytligt. I mina böcker handlar det ofta om vänskap, relationer, personlig utveckling och vardagliga dilemman som många kan relatera till, säger Annakarin.

- Med böckerna om Fyrflöjterna vill jag fylla ett tomrum. Det finns inte många barnböcker om musik, framför allt inte om barn som spelar blåsinstrument i musikskolan. De behöver också böcker att känna igen sig i. Musik är en plattform för gemenskap och glädje, säger Annakarin.

Spelade i Lysekils musikskola
Till den nya serien har hon hämtat inspiration från både sitt eget och sina barns musicerande.

- Jag lärde mig spela tvärflöjt i Lysekils musikskola för många år sedan och när jag blev äldre vikarierade jag som flöjtlärare under en kort tid. I Lysekil finns förresten också en av Sveriges absolut vackrast belägna fotbollsplaner, Gullmarsvallen. Det är roligt att ha fått med den och många andra vackra platser i Bohuslän i berättelsen.