onsdag 22 september 2021

Tränade hundar ska hjälpa Missing People

Missing People Fyrbodal har länge saknat en hundenhet. Nu ger ett samarbete med Schäferklubben i Uddevalla sökorganisationen tillgång till tränade hundekipage vid sökinsatserna.

Linnéa Awwö Andersson och Susanna Johansson med hunden Herax framför sig i skogsmiljö.
Linnéa Awwö Andersson med hunden Herax. Till höger Susanna Johansson, blivande hundansvarig i Fyrbodal.
Bild: Missing People

- Hunden kan det vi människor inte kan, nämligen känna lukten av människor. De utbildade hundar vi nu får hjälp av kommer att bli ett mycket värdefullt komplement och starkt stöd i vårt framtida sökarbete efter försvunna personer, säger projektledaren Susanna Johansson i ett pressmeddelande.

På flera håll i landet har Missing People redan samarbete med olika hundklubbar om utbildning och certifiering av hundekipage. Men behovet är stort av fler hundar och hundägare som aktiva volontärer i organisationen.

"Får använda kompetens på riktigt"
Regionavdelningen i Fyrbodal har länge saknat en hundenhet, men nu är frågan alltså löst. Med start i höst kommer Schäferklubben och Missing Peoples gemensamma träningsgrupp att utbilda och certifiera hundekipagen, allt enligt de krav och regler som Missing People på riksnivå satt upp.

- Vi är redo att sätta ihop det första träningsteamet och vi ser fram mot det här samarbetet då vi får använda oss av våra hundars kompetens på riktigt, säger Michaela Ostheller, tränare och träningsansvarig på Schäferklubben i Uddevalla.

Ska vara minst tolv månader
Grundkraven som ställs för att bli certifierad av Missing People är bland annat att hunden ska vara minst tolv månader, ha en mankhöjd på minst 40 centimeter, vara vaccinerad (grundvaccinering + årlig kennelhosta) och veterinärvårdsförsäkrad.
---
Missing People: Hundar ska söka efter försvunna i Fyrbodal

Schäferklubben Uddevallas webbplats