tisdag 14 september 2021

Tandläkare prisas för pandemiuppfinning

Tandläkarna Norman i Uddevalla får Praktikertjänsts interna pris Guldhjärtat. Det är utvecklingen av produkten CareShield som prisas i kategorin Innovation.

Patient i tandläkarstolen med CareShield och andra instrument i munnen, tandvårdspersonal runtom.
Skärmbild från produktfilm för CareShield från Orsing Dental. 

Praktikertjänst är Sveriges största vårdbolag med cirka 1000 mottagningar inom hälso- och sjukvård och tandvård. Guldhjärtat delas ut varje år i kategorierna Kvalitet, Ledarskap och Innovation och syftar till att lyfta fram förebilder i tandvården och hälso- och sjukvården, skriver Praktikertjänst i ett pressmeddelande.

Se inlägget på Facebook

CareShield är utvecklad under pandemin efter en idé och prototyp av tandläkare Mats Norman, och marknadsförs av företaget Orsing Dental. Produkten fångar upp aerosol vid behandlingar och minskar då risken för att viruspartiklar ska spridas.

"Genom idén och utvecklingen av produkten säkerställdes tandvårdspersonalens säkerhet och gav en tryggare miljö för både medarbetare och patienter då eventuella viruspartiklar från aerosolen fångades upp av CareShield, istället för att ligga kvar i luften", skriver Praktikertjänst:

"Med en kombination av handlingskraft, nytänkande och mod utvecklar Mats inte bara arbetsmiljön för mottagningen utan även branschen som helhet".

"Alla känner sig mycket tryggare nu"
- Vi har använt CareShield på vår mottagning i sex månader och alla känner sig mycket tryggare nu, säger Mats Norman i en video från maj månad i år från Orsing Dental.

Företaget beskriver Mats Norman som en sann innovatör. Han har bland annat tidigare utvecklat produkter som används vid bettjustering och fyllning.

26 november: