onsdag 15 september 2021

Östrabo-elev klar för final i Yrkes-SM

Östrabo-eleven Edwin Hansson är klar för final i Yrkes-SM 2022. Detta sedan han på onsdagen i Uppsala vann den första av tre kvaltävlingar för unga lastbilschaufförer.

Edwin Hansson med blommor och pokal framför lastbil.
Edwin Hansson efter segern i SM-kvaltävlingen i Uppsala.
Bild: TYA

Edwin Hansson bor i Trollhättan och är sistaårselev på Uddevalla Gymnaieskola Östrabo med inriktning Transport.

- Det känns väldigt bra! Särskilt med tanke på att jag har tränat en och en halv gång inför den här tävlingen, säger Edwin i ett pressmeddelande från TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd.

Koncentration och gott omdöme
Det är TYA som arrangerar kvaltävlingarna för lastbilschaufförer, med Volvo Lastvagnar som huvudpartner. Stor koncentration och gott omdöme krävs när olika tävlingsmoment som lastsäkring och precisionskörning för både lastbil och truck ska genomföras. Utöver dem tillkommer också teoretiska prov, skriver TYA.

- Genom tävlingar i transportteknik vill vi inspirera ungdomar inte minst tjejer till ett yrkesval med stora möjligheter, både vad det gäller arbetstillfällen och framtida utveckling, och samtidigt höja statusen på transportarbeten. Det ställs höga krav på förarnas yrkesskicklighet, något som på våra tävlingar visas upp av alla duktiga tävlande, säger TYA:s VD Sigalit Slutbäck.

SM med 50-tal olika yrken
Vinnaren i de tre kvaltävlingarna är klara för Yrkes-SM som nästa år hålls i Växjö 10-12 maj. SM hålls vartannat år och samlar då hundratals yrkesskickliga ungdomar som gör upp i ett 50-tal olika yrken.

- Det ska bli jätteroligt att se hur det fungerar med en sån stor tävling. Jag ser verkligen fram mot att ställa upp där, säger Edwin Hansson.
---