lördag 25 september 2021

Åtalas för överfallsrånet mot 95-åring

En man i 20-årsåldern har nu åtalats för det uppmärksammade rånet mot en 95-årig man vid Willys den 14 maj i år.

""
Foto: Jörgen Andersson

Mannen knuffades till marken bakifrån när han kommit ut ur affären och förövaren slet av honom en halskedja i guld som värderats till 66 000 kronor. Fysiskt orsakade överfallet mannen smärtor om knäna och rodnad om halsen.

Förövaren flydde springande från platsen och undkom.

Genom tips efter att polisen släppt övervakningsbilder från Willys i TV-programmet Efterlyst och i egna sociala medier kunde en misstänkt förövare så småningom identifieras. Mannen som nu åtalas anhölls i sin frånvaro 15 juni och greps 1 september. Han har suttit häktad sedan 3 september.

Övervakningsbilderna visar bland annat hur förövaren följde efter sitt offer inne på Willys och gick ur butiken tätt bakom honom.

Ytterligare misstänkt
Ytterligare en person har utretts i ärendet men har nu avförts som misstänkt för delaktighet i brottet. Åklagare Josefin Pernmyr uppger för P4 Väst att mannen förvisso varit på platsen men att det inte går att bevisa att han deltagit i själva brottet.

Rånade tonåring i Göteborg
Den åtalade mannen åtalas även för ett liknande rån vid en spårvagnshållplats på Avenyn i Göteborg den 26 februari i år. Då ska han ha ryckt en halskedja värderad till 3 400 kronor från en tonåring. Även där ingår övervakningsbilder i åklagarens bevisning.

Mannen åtalas också för två fall av ringa narkotikabrott för innehav av cannabisharts i Göteborg i februari och maj.

Den åtalade förnekar samtliga brott förutom ett av narkotikainnehaven.

20 oktober: