tisdag 28 september 2021

af Sandeberg till Uddevalla med "Ex"

Den nyskrivna psykologiska dramakomedin "Ex" spelas i Uddevalla den 5 december. På Östrabos scen står då bland andra skådespelerskan Helena af Sandeberg.

Bildkollage med de tre rollinnehavarna
I "Ex" medverkar Helena af Sandeberg (t v), Emma Broomé och Andreas Kundler.
Foto: John Gripenholm / Riksteatern
 
"En svart humor ligger mellan raderna och blixtrar till i de vassa replikerna där karaktärerna möter sig själva och sina tillkortakommanden. På många sätt likt Lars Norén i det psykologiska borrandet, den svarta humorn och det brutalt ärliga."

Så beskrivs Ex i ett pressmeddelande från Riksteatern som turnerar med pjäsen till ett trettiotal orter, med urpremiär den 30 september i Botkyrka och Tumba. Den är skriven av den tyske dramatikern och teaterregissören Marius von Mayenburg, som även regisserar uppsättningen.

Perfekta livet krackelerar
"I pjäsen Ex uppstår en situation för det till synes perfekta paret då mannens ex-flickvän dyker upp i deras hem, och plötsligt förvandlas tillvaron till en mardrömsaktig spiral av påståenden, avslöjanden och förnedring . . .  Det på ytan perfekta livet börjar snabbt krackelera och går emot total kollaps", skriver Riksteatern om pjäsen.

"Problematik många av oss sliter med"
- Jag hoppas och tror att folk kommer känna igen sig i Ex. Den behandlar en relationsproblematik som så många av oss sliter med. Svartsjuka och längtan efter det som var, säger Helena af Sandeberg:

- Det är lätt att gå vilse i kärleken och det gör jävligt ont. Men det finns också som så ofta komik i det tragiska, särskilt när det är så här välskrivet.

Helena av Sandeberg har gjort stora roller i en mängd uppärksammde filmer, TV-serier och teateruppsättningar. Hon är just nu aktuell i en av huvudrollerna i serien "Deg" på SVT.