måndag 30 augusti 2021

Uddevalla tar plats i unikt solsystem

Stjärnskådning från Skansberget och dessförinnan astronomiska föredrag och rymdpopband. Lördag 4 september invigs skulpturen Varda vid Bohusläns museum, en skapelse som ger Uddevalla en exklusiv plats i världens största modell av solsystemet - Sweden Solar System.

Affisch för invigningen med stiliserad bild av konstverket.
Bild: Uddevalla kommun och Bohusläns museum

I Sweden Solar System är Globen i Stockholm solen, och skalan är 1:20 miljoner. Sweden Solar System omfattar just nu 24 modeller från Karlshamn och Malmö i söder till Kiruna i norr, berättar Uddevalla kommun på sin webbplats.

Precis som de andra modellerna ligger Varda i Uddevalla också på skalenligt avstånd från solen i Stockholm.

Namn från Tolkiens värld
Varda är en dvärgplanet i den yttre delen av solsystemet och är namngiven efter Varda i J.R.R. Tolkiens fiktiva värld där hon är stjärnornas drottning.

Avslöjades i Uddevalla
Att Uddevalla skulle få en modell av Varda i Sweden Solar System avslöjades redan 2017 vid en astronomiträff i Uddevalla.

Det var tidningen Populär Astronomi som hade utlyst en tävling om vilka tre platser och modeller som Sweden Solar Systems skulle utvidgas med. En av vinnarna blev konstnären Julia Niklasson från Uddevalla som hade ritat ett förslag till konstverk som föreställer Varda och dess måne Ilmarë.

Invigningen inleds 12:30 utanför Bohusläns museum med rymdpopbandet Zong Ztar. Skåda stjärnor kan man göra från Skansberget kl. 21 under ledning av Astronomisk ungdom.
---