tisdag 12 september 2017

Nya himlakroppar i unik skalmodell avslöjas i Uddevalla

En bild gjord av NASA på dvärgplaneten Makemake, som blir modell i Göteborg i Sweden Solar System. Bild: NASA, ESA, och A. Parker (Southwest Research Institute.

Sweden Solar System, världens största skalmodell av solsystemet, utökas under hösten med flera nya himlakroppar. Och det blir i Uddevalla som det avslöjas på vilka orter några av de nya himlakropparna ska finnas.

I samband med festivalen "Astronomins dag och natt" den 23 september invigs två nya himlakroppar, i Göteborg och Malmö, berättar Svenska Astronomiska sällskapet.
Nästa steg i utbyggnaden väntas redan under hösten. Tre nya modeller planeras som ett resultat av en tävling som ordnades tidigare i år av tidningen Populär Astronomi.

Vinnare annonseras på Bohusläns museum
Vinnarna i tävlingen kommer att annonseras några dagar före Astronomins dag och natt vid en ceremoni på Bohusläns museum den 19 september kl 18:00. Då gästas Uddevallas humanistiska förbund av astronomen professor Bengt Gustafsson.

Globen symboliserar solen
Sweden Solar System är en modell av solsystemet i skala 1:20 miljoner med Ericsson Globe i Stockholm som solen. Den började ta form under slutet av 1990-talet och innefattar idag ett tjugotal modeller placerade från Karlshamn i söder till Kiruna i norr. De inre planeterna ”kretsar” i Stockholmsområdet, och systemet täcker hela Sverige från kometen Swifft-Tuttle i Blekinge till stationer i Luleå och Kiruna.  En relief som visar planeternas fördelning över Sverige finns vid flera av modellerna.
---