måndag 7 juni 2021

Uddevallafotograf tog vinnande rymdbild

Vintergatsbandet sett inifrån en istidsgrotta i Grebbestad. Med den bilden blev 25-årige Uddevallakillen Teddy Svenneskog en av fem toppvinnare i Rymdstyrelsens stora astrofototävling för amatörfotografer.

Teddy Svenneskogs vinnarbild
Vinnarbilden "En stjärnklar grotta"
Foto: Teddy Svenneskog

Hans bild kommer nu att visas i utställningen "Upptäck rymden" i Kungsträdgården i Stockholm och i ytterligare sju städer runt om i landet, bland annat Borås och Skövde.

- Det känns helt otroligt när folk uppskattar det jobb man lägger ner bakom en bild, det är en bekräftelse som gör mig glad. Känner mig verkligen stolt att få vara en del av Rymdstyrelsens utställning, säger Teddy Svenneskog till Rymdstyrelsen.

400 bidrag
Astrofototävlingen pågick mellan augusti och april och arrangerades av Rymdstyrelsen i samarbete med Stockholms stad, Astronomisk Ungdom och tidskrifterna Kamera & Bild och Populär Astronomi. Totalt kom över 400 bidrag in. 16 vinnarbilder har korats och av dessa 16 har sedan fem valts ut som toppvinnare.

"En stjärnklar grotta"
Teddy Svenneskogs toppvinnarbild "En stjärnklar grotta" har tagits vid Munkkyrkan i Grebbestad, en 11-12 meter djup grotta som är en formation kvar från istiden. Vintergatsbandet är projektionen av Vintergatans huvudplan på himmelssfären och går att se med blotta ögat på en tillräckligt mörk natthimmel, utan alltför stora ljusföroreningar, berättar Rymdstyrelsen.

Projektionen syns som ett diffust ljust band som sträcker sig över hela himlen, genom bland annat stjärnbilderna Kusken, Svanen, Cassiopeja, Perseus, och med centrum i riktning mot Skytten.

Kompositbild
Vinnarbilden är en kompositbild där förgrunden (grottan) består av tre olika bilder som är ihopsatta till ett panorama. Himlen består av fem bilder och fotad med hjälp av en så kallad Startracker, som hjälper kameran att följa stjärnornas rörelse. Bilderna har sedan "stackats" på varandra för att minska brus och få fram signalstyrka från Vintergatan.

- Det roligaste med att fota rymden är att det är utmanade och inte bara att ta en bild. Det ligger många timmar i att lära sig stjärnhimlen och hur den ser ut olika delar utav året, säger Teddy Svenneskog till Rymdstyrelsen:
- Det är även en underbar känsla att man som "vanlig" människa kan lyckas fota och få uppleva rymden på en viss nivå, det ger en sorts bekräftelse för mig i alla fall att " Herregud.. det finns därute på riktigt".

Juryns motivering:
"Vi slås av den perfekta inramningen av vår allas galax Vintergatan, och de ledande linjerna i förgrunden gör att bilden känns både välplanerad och välkomponerad. Den vackra sammanflätningen av den jordnära grottan och lutningen på Vintergatan skapar en vacker harmoni mellan universums storhet och vår egna närhet - symboliken av den lilla människans sken som lyser som vår närmaste stjärna i bilden mot den oändliga bakgrunden. Vi träffas även över bildens skärpa och fotografens hantering av färgtonerna."

--- 

Rymdstyrelsen: Rymdstyrelsens astrofototävling


12 juni: