tisdag 20 april 2021

Uddevallaelever i Europa-utfrågning

Uppdaterad 21 april /
23 april får elever från fem klasser på samhällsprogrammet vid Uddevalla gymnasieskola digitalt träffa EU-minister Hans Dahlgren och Europaparlamentariker Evin Incir (S). 

Bildcollage med Uddevallabron och porträttbilder av EU-minister Hans Dahlgren och Europaparlamentariker Evin Incir.
Bild: Europaparlamentet

Eleverna får ställa frågor direkt till politikerna i en webbsänd frågestund som är en del i Europaparlamentets digitala EU-skolturné. Turnén lanserades hösten 2020 för skolor som deltar i parlamentets Ambassadörsskoleprogram.

Uddevalla gymnasieskola är en av 66 skolor i Sverige och en av 1 500 skolor i EU som deltar i programmet.

- Vi är väldigt glada att erbjuda elever på Europaparlamentets ambassadörsskolor denna unika möjlighet att få ställa frågor och träffa ledande beslutsfattare på EU-nivå, säger Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets kontor i Sverige i ett pressmeddelande.

Jobbat länge med internationella frågor
Uddevalla gymnasieskola arbetar sedan lång tid tillbaka med internationella frågor i undervisningen. Skolan har till exempel en Skolambassadör för EU sedan 2010 och deltar i Europaparlamentets Ambassadörsskoleprogram sedan 2017.

Gruppbild på gymnasieelever.
Juniorambassadörerna för EU på Uddevalla gymnasieskola är några av de elever som får delta i frågestunden med EU-politikerna.
Bild: Uddevalla kommun
 
Förberett frågor
Inför frågestunden har eleverna fått förbereda sig genom att gemensamt ta fram ett antal frågor som de vill få svar på. De kommer att medverka digitalt både via klassrummen på Uddevalla gymnasieskola Agneberg, samt på distans hemifrån för de elever som har distansundervisning.

- Ungdomarna ser fram emot frågestunden. De är nyfikna på många områden, exempelvis vad gäller corona och vaccin och hur EU arbetar kring det, kring rättsstatsprincipen och de har också frågor som rör flyktingsituationen, säger läraren Marie-Louise Klevestedt till kommunens hemsida.

Sändningen kan följas via Europaparlamentets Youtubekanal.
---