lördag 20 februari 2021

Samtalsgrupper på distans planeras för seniorer

Uppdaterad 23 februari /
Uddevalla kommun planerar att starta samtalsgrupper för äldre i form av videosamtal. Första steget är en digital kurs kring tekniken för att umgås på distans.
Skrivbord med dator där distansmöte pågår, blomvas och kaffekopp intill.
Foto: Armn Schreijäg /Pixabay

"För att kunna göra det på ett bra sätt behöver vi veta vad som är lätt och svårt i den digitala världen", skriver kommunen på sin webbplats där alla pensionärer inbjuds att besvara en enkät.

Svaren ska hjälpa kommunen att ta fram ett bra utbildningsmaterial och därefter ska den första gruppen starta. Deltagarna kommer att kunna låna iPads och kursen kommer främst att fokusera på appen Teams och hur man deltar i videosamtal, skriver kommunen.

Enkäten kan besvaras fram till den 10 mars.

Metodik från Stadsmissionen
De samtalsgrupper som planeras i steget efter kursen bygger på en metodik kallad livsberättargrupp, framtagen av Stadsmissionen. Syftet är att minska ensamhet och höja livskvaliteten bland seniorer.

I en  livsberättargrupp samtalar  4 - 6 personer om sitt liv och sina erfarenheter, men även om nutid och framtid, skriver kommunen.

- Vi hade precis börjat jobba med livsberättargrupper för seniorer när pandemin slog till och det blev omöjligt att träffas fysiskt. Den digitala utbildningen är ett sätt att skapa mötesplatser på distans så att vi kan fortsätta med grupperna, säger aktivitetssamordnare Malin Strömberg till kommunens webbplats.

23 februari:

6 april: