torsdag 21 januari 2021

Slussens pensionat kan få nytt musikpris

Uppdaterad 6 februari /
Slussens pensionat på Orust kan få den nya utmärkelsen "Årets Initiativ" av SAMI, Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation.
Priset ska uppmärksamma klubbar och arrangörer som på kreativa och smittsäkra sätt har hållit musiken levande under 2020, trots de utmaningar som funnits för att spela musik i offentlig miljö.

Vy över Slussens pensionat
Slussens pensionat
Bild: SAMI

Artistsommaren på anrika Slussens pensionat var klappad och klar när pandemin slog till. Pensionatet valde att ställa om verksamheten och göra stora förändringar i programmet för att kunna erbjuda musikupplevelser till det tillåtna antalet människor, konstaterar SAMI i ett pressmeddelande.

Under året spelade bland andra Timbuktu, Frida Hyvönen och Sarah Klang på pensionatet.

"Kändes viktigt och fint"
- Konserterna blev exklusiva, intima och känslosamma. Både publik och artister var i extas efter gigen. Det kändes viktigt och fint att kunna hålla kulturen och musikscenen vid liv på Slussens Pensionat, säger Isabella Sohlberg.

Hon tog tillsammans med sin bror Julian Sohlberg och vännen Stella Pilback över driften av pensionatet förra året efter syskonens föräldrar Vibs och Robert. De bägge hade drivit verksamheten sedan 1987 och lockat många av Musiksveriges storheter till Slussens idyll, flera av dem år efter år.

I april öppnar Slussen för en ny säsong. Julian Sohlberg berättar för Bohusläningen att de är förberedda på en liknande situation som förra årets, men även beredda på att växla upp om läget förändras.

Kollage med alla tre nominerade inrättningar
Bild: SAMI

Vinnaren koras i februari
Reimersholme Hotel i Stockholm och föreningen FIKA som driver Rotundan i Halmstad är de andra två nominerade till" Årets Initiativ" där vinnaren utses under februari.

- Flera hundra personer har gett förslag på vilka som borde vinna Årets Initiativ. Det är både härligt och häftigt att se engagemanget som verksamheter har haft för att ge människor musikupplevelser under pandemin - och vad det har betytt för artister, musiker och publik, säger Ann Rosenberg, försäljningschef på SAMI.

Ger ersättning till artister
Drygt 6 400 klubbar, barer och restauranger har musikavtal med SAMI, vilket innebär att de betalar upphovsrättslig ersättning till artister och musiker för musiken de spelar.
---
SAMI: Bjöd på musikupplevelser under pandemiåret - nu nomineras de till Årets Initiativ 2020


6 februari: