söndag 24 januari 2021

Mordet på Wilma tas upp i "Svenska fall"

Uppdaterad 6 februari/
TV-programmet "Svenska fall" inleder sin nya säsong med utredningen kring mordet på Wilma Andersson. 4 februari kl. 21.00 sänds programmet på TV3 och Viafree och kommer även att finnas på Viaplay.

""
Bild: Nordic Entertainment Group

Vårens serie med Svenska fall omfattar sju avsnitt om brott som skakade Sverige, och där fallet Wilma alltså är först ut.

23-årige Tishko Ahmed dömdes i både tingsrätten och hovrätten för mord och brott mot griftefriden. Hovrätten sänkte dock straffet från livstids fängelse till 18 år.

Tishko Ahmed har hela tiden hävdat att han är oskyldig, och överklagade till Högsta domstolen (HD) för att bli frikänd. Även Wilmas anhöriga överklagade för att få honom dömd till livstids fängelse. I december beslutade dock HD att inte ta upp fallet. Högsta domstolen tar i princip bara upp ärenden där ett avgörande kan få betydelse för rättspraxis.

Bohusläningen-reporter berättar
I dokumentären medverkar bland andra Bohusläningens reporter Hampus Eklund som har följt och rapporterat om fallet från början.
- De ville ha med någon med lokal insyn eftersom vi jobbat med fallet så mycket. Vi pratade om rättegångarna, om sökförloppet och hur det påverkade Uddevalla som stad, säger han till den egna tidningen.

Dubbelmord och romansbedrägeri
Andra fall som tas upp i Svenska fall är dubbelmordet i Linköping som löstes genom DNA-forskning, romansbedragaren som lurade välbeställda kvinnor på stora summor pengar, och den så kallade "Nya Hagamannen" som vid ung ålder utförde en serie ovanligt våldsamma våldtäkter.

58:e säsongen för Efterlyst
Svenska fall ingår i de tre TV-kanalernas satsning "Krimtorsdag" tillsammans med "I huvudet på en gärningsman" och "Efterlyst" som nu går in på sin 58:e säsong.
 - Det har varit en händelserik vinter med många brott. Vi har mycket att ta tag i, säger i ett pressmeddelande programledaren Hasse Aro om Efterlyst.
---