lördag 17 oktober 2020

Claes och Alvin kan bli Årets sockerbagare

Claes Ostwald och Alvin Sundström vid köksbänken.
Claes Ostwald och Alvin Sundström.
Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget, SVT /

Uddevalla är väl representerat när tävlingsprogrammet Årets sockerbagare drar igång på SVT 31 oktober. Bland de tävlande finns Uddevalladuon Alvin med sin bonuspappa Claes, och som gästdomare ser vi Josefine Pagander som tidigare i år blev svensk juniormästare i bageri.

Halvbild på Josefine Pagander i bagarkläder.
Josefine Pagander
Foto:
Natalie Greppi/Sveriges bagare och konditorer 
Josefine Pagander är uppväxt i Gerlesborg och utbildad på Agnebergsgymnasiet i Uddevalla. I mars tog hon hem SM Unga Bagare som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

I Årets sockerbagare är hon en av åtta gästdomare vid sidan av huvuddomaren Linn Utbult från Öckerö som 2018 vann TV4:s tävlingsprogram Hela Sverige bakar. Som gästdomare bjuder Josefine bland annat på inspiration, tips och goda råd.

Bästa sändningstid
Årets sockerbagare har tidigare sänts i Barnkanalen men flyttas nu till SVT1 på bästa sändningstid kl. 20 på lördagskvällarna. Programledare är precis som tidigare Lasse Kronér.

- Årets sockerbagare är ett av mina absoluta favoritprogram! Nytt för i år är att barnen har med sig en vuxen medtävlare vilket känns jätteroligt, säger han i ett pressmeddelande.

Deltagarna är nybörjare på bakning och visste inte ens om att det handlade om Årets sockerbagare när de sökte till programmet.

Par från Uddevalla och Vänersborg
I programmet tävlar nio par i tre grupper under åtta lördagar. I den andra gruppen finns från Uddevalla 11-årige Alvin Sundström och hans bonuspappa Claes Ostwald som redan visat upp sina baktalanger i ett reportage i Bohusläningen.

De berättar att de inte hade förväntat sig bakning när de sökte om att få vara med, men att de inför inspelningen av programmet övade flitigt.
- Från ingen kunskap alls har vi nu upptäckt att det faktiskt är ganska kul att baka, säger Claes till tidningen.

I grupp två tävlar även Lilo och pappa Johan från Stockholm, samt Elle och mamma Jazmine från Malmö. Även Vänersborg är representerat i programmet genom Miranda och mamma Linda som tävlar i grupp 1.
Domaren Linn Utbult och programledaren Lasse Kronér.
Domare Linn Utbult och programledare Lasse Kronér.
Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget, SVT