onsdag 23 september 2020

Ny skulptur i centrum väntar på att få ett namn

Den nya skulpturen på plats med konstnär och företrädare för kommunen runtom.
Konstkonsulten Sofia Bergman, konstnären Peter Linde, kommunantikvarie Carl Casimir och kultur- och fritidsnämndens ordförande Annelie Högberg.
Bild: Uddevalla kommun /

En ny bronsskulptur är nu på plats vid korsningen mellan Norra Drottninggatan och Kilbäcksgatan. Skulpturen är gjord av konstnären Peter Linde och föreställer en bohuslänsk kvinna från äldre tid.

Fram till 5 februari kan alla som vill lämna in förslag till namn på den nya skulpturen, gärna med en bakgrundshistoria som motivering. En jury kommer sedan att utse det vinnande namnet, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Skulpturen ska invigas 8 mars 2021, på internationella kvinnodagen, då den också får sitt namn.

Har gjort flera kända statyer
Konstnären Peter Linde är en väletablerad skulptör, verksam i Stockholm, och har bland annat gjort gestaltningen av Karin Boye utanför Göteborgs stadsbibliotek och skulpturen av Ingemar ”Ingo” Johansson utanför Nya Ullevi.
Han är också konstnären bakom Zlatan-statyn i Malmö, berättar Bohusläningen.

Sätter fokus på kvinnohistoria
Den nya skulpturen ingår i Uddevalla kommuns konstprogram för Kungs- och Drottninggatan och ska sätta extra fokus på stadens långa och delvis glömda kvinnohistoria. I konstprogrammet påpekas vikten av att stadens historia blir synlig och att dess offentliga konst får bättre genusbalans, skriver kommunen.
---24 september:
Uddevalla kommun: Vi lyfter Norra Drottninggatan (film där statyn lyfts på plats, m m)