tisdag 26 maj 2020

Äldrepersonal kan få betald utbildning på arbetstid

Kvinnlig skötare som leder en äldre kvinna i armen, sedda bakifrån.
Foto: Gerd Altmann, Pixabay /

Anställda inom äldreomsorgen i Uddevalla kan få betald utbildning på arbetstid för att studera till undersköterska eller vårdbiträde. Kommunen meddelar att Vuxenutbildningen ska söka pengar från regeringens äldreomsorgslyft, som nyligen presenterades.

Det är en satsning under 2020 och 2021 som staten finansierar genom att stå för hela utbildningskostnaden för utbildningsanordnaren, och för lönen under den tid den anställde studerar. Exempelvis kan den anställde arbeta halvtid med lön från arbetsgivaren och studera halvtid med ersättning från staten så att det totalt motsvarar en heltidslön, skriver Uddevalla kommun på sin webbplats.

Ingår i coronapaket
Regeringens satsning ingår i åtgärder som tagits fram på grund av coronapandemin, som påverkat den redan ansträngda bemanningen inom vård och omsorg. Samtidigt har sysselsättningen minskat i många andra branscher till följd av varsel och uppsägningar. Den statliga satsningen görs för att förbättra personalförsörjningen och göra det mer attraktivt att söka jobb inom äldreomsorgen.

"Ett fantastiskt tillfälle"
- Det är en utmärkt satsning och ett fantastiskt tillfälle till kompetenshöjning för personal inom äldreomsorgen. Vi har redan påbörjat ett samarbete med socialtjänsten för att söka medel till att kunna genomföra en sådan utbildning, säger Ulf Larsson, chef för Uddevalla Vuxenutbildning.
---