lördag 4 januari 2020

GKN Aerospace ska ta sin el från älven

Göta älv rinner förbi GKN:s fabriksområde på sin väg till Hojums kraftstation.
Bild: GKN

GKN Aerospace Sweden i Trollhättan har tecknat avtal med Vattenfall om leverans av lokalt producerad vattenkraft. 
Avtalet innebär att företaget får sin el från Hojums kraftstation i Trollhättan via Göta älv som rinner förbi fabriksområdet, skriver företaget i ett pressmeddelande.

- Vi har ambitiösa mål på miljöområdet och att vi nu tecknat avtal om lokalproducerad el är ett viktigt steg för vårt lokala miljöarbete. Vi utgår alltid ifrån helhetsperspektivet när vi bedömer vår miljöpåverkan, och när det gäller resurser så är både källan och effektiv användning viktigt”, säger Maria Tornvall, miljöchef GKN Aerospace Sweden.

"Det vi tillverkar påverkar klimatet globalt"
Uddevallabon Martin Thordén är vd för GKN Aerospace Sweden:
- De komponenter vi tillverkar idag är signifikanta beståndsdelar för flygmotorer som i sin tur är minst 15 procent effektivare än sina föregångare. Med tanke på att vi redan nu har komponenter i mer än 90 procent av alla större civila flygplan påverkar det vi tillverkar i Trollhättan klimatet globalt. Lättare komponenter bidrar till en lägre bränsleförbrukning, en viktig parameter mot ett klimatneutralt flyg 2050, säger han i pressmeddelandet.

Barnbarn till varvets grundare
Martin Thordén tillträdde som vd sommaren 2019 efter 14 års arbete i USA för GKN, skriver Bohusläningen i en intervju.
Han är barnbarn till Uddevallavarvets grundare, och uppvuxen på familjens gård i Lanesund som han tagit över och nu bor i med sin familj.

Tände ny skylt som syns från bron
Nyligen kunde Martin Thordén även tända en ny GKN-skylt som syns från Stallbackabron.
"Det är sju år sedan vi hade en skylt med företagsnamnet som syntes från bron, något som många påpekat under åren. Men nu är det dags igen!", skriver företaget på Facebook.
---
GKN Aeropsace: Minskat klimatavtryck med lokalt producerad vattenkraft

Metal Supply: GKN Aerospace i Trollhättan minskar klimatavtrycket