lördag 16 november 2019

Ombyggd kvarn får kommunens byggnadsvårdspris

Bild: Uddevalla kommun
(Uppdaterad 12 december)
Uddevalla kommuns byggnadsvårdspris går i år till den gamla kvarnbyggnaden på Forshälla-Sund 1:185, som byggts på med en våning. Kvarnbyggnaden tillhörde från början Sunds herrgård.

Byggnadens användningsområde har över tid förändrats och har byggts om till bostad, skriver Uddevalla kommun i ett pressmeddelande. Detta är ett exempel på hur man undan för undan kan återanvända och anpassa ett gammalt byggnadskomplex till nya ändamål. Byggnadens form är bevarad, den har fått ytterligare en våning och helheten återspeglar svunna tider, skriver kommunen.

"En Villerkullavilla som väcker fantasi"
Samhällsbyggnadsnämndens motivering:
En vacker entré till ett vinkelrikt hus - med torn på taket, likt ett födelsedagsljus. Ett landmärke med spännande historia i - en Villerkullavilla som väcker fantasi.
Många specialbeställda detaljer
I renoveringsarbetet har ägarna Åse Bjurstam och Anders Tånghed siktat på att ge det åttakantiga huset en stil som ska likna 1900-talets början. Många inredningsdetaljer är specialbeställda hos mindre snickerier och glasmästerier, berättar Bohusläningen.

Diplom och plakett
Byggnadsvårdspriset delas ut på samhällsbyggnadsnämndens sammanträde den 12 december. Priset består av ett diplom samt en plakett att sätta på huset.