söndag 22 september 2019

Skeppsklocka från 1700-talet åter i Uddevalla


Den 25 kilo tunga skeppsklockan är mycket välgjord och välbevarad. Materialet är brons eller malm. Med sin krona är den 43 centimeter hög och slagringen nertill har en diameter på 33,5 centimeter.
Bild: Bohusläns museum/Creative Commons

Bohusläns museum har budat hem en skeppsklocka från 1700-talet vid en auktion i London. Det är klarlagt att klockan fanns på fartyget Mercurius, byggt i Uddevalla och sjösatt år 1781.

Museets vinnande auktionsbud slutade på 1400 pund, drygt 16 700 kronor, berättar Bohusläningen.
- Det tillhör inte vanligheten att vi budar på aktion men det händer ibland. Vi kände att det var en helt fantastisk möjlighet att förvärva ett föremål om Uddevallas rika sjöfartshistoria, säger Anna-Lena Segestam Macfie, antikvarie på Bohusläns museum till tidningen.

Tips från privatperson
Det var en privatperson som uppmärksammade museet på att ett föremål snart skulle säljas på auktion i London: ”The Bell from the Swedish snow MERCURIUS, 1781”, skriver museet i ett pressmeddelande.

Gick av stapeln 1781
Det är inte ofta som ett föremål själv berättar om sin härkomst, menar museets personal. Men när auktionsfirmans tolkning av klockans text kastades om lite meddelar den:

SNAU SKJEPPET MERCURIUS TILLHORIG

HERR ANDERS ABERG COMMEND. AF CAPIT

PAUL WICKSTROM PAULSON GANGEN AF

STAPLEN I UDEVALLA DEN 7 SEPT. 1781.

Klockan kommer att ställas ut i museets utställning om Uddevalla stads historia. Museet ska också forska mer i både klockans och fartyget Mercurius historia.

Mercurius var en snaubrigg, en av Uddevallas vanligaste handelsfartyg på 1700-talet. På bilden snaubriggen Gustaf Adolph, byggd 1783 i Kalmar.
Teckning: Gordon Macfie. Ur Bohusläns museums samlingar/Creative Commons
---