fredag 2 mars 2018

Najad AB köper Arcona Yachts

Arcona 430 är en av de modeller som tillverkas i Uddevalla.
Bild: Arcona Yachts AB

Najad på Orust köper Stockholmsbaserade båtföretaget Arcona Yachts AB.
Arcona tillverkar sedan ett drygt år två av sina modeller i Benders lokaler i Uddevalla.

Bägge bolagen utvecklar och säljer segelbåtar i premiumsegmentet. Najad tillverkar cruisingbåtar medan Arcona gör segelbåtar för kappsegling och familjesegling. Tillsammans sysselsätter företagen drygt 90 personer och omsätter cirka 100 miljoner kronor.

Ledning samlas till Henån
Verksamheten kommer att fortsätta i två bolag under separata varumärken, skriver de bägge företagen i ett pressmeddelande.
Ledning och administration för båda bolagen samlas till Najads kontor i Henån. Najads VD Jörgen Ottosson blir VD även för Arcona Yachts AB, medan Torgny Jansson som byggt upp och drivit Arcona blir ansvarig för affärsutveckling.
– Vi får en produktbredd som är i princip oöverträffad, med både cruising och performance under samma paraply, säger Jörgen Ottosson till GP.

Två modeller byggs i Uddevalla
I Uddevalla byggs två av Arconas modeller i ett samarbete med företaget Sail Yard. Här finns även ett försäljningskontor och brygga för visning av båtar.
Tidigare byggde Sail Yard båtarna för Arcona i Kungshamn. Här har Arcona fortfarande ett serviceutbud genom ett samarbete med Kungshamns Båtservice.
Arconas tre övriga modeller byggs i Estland.
I höstas började även Najad med viss tillverkning av båtar i Benders lokaler.
---
> UddevallaNyheter: Uddevallabyggd Najad visas i Tyskland
> Arcona Yachts: Historia
> Bohusläningen: Sjösättning på Sörvik igen
> Bohusläningen: Nu byggs båtar i Uddevalla igen