fredag 19 januari 2018

Unik teaterpjäs spelas på Torp

I Uddevalla spelas kulturministern av Jenny Nilsson.
Foto: Tina Axelsson/Regionteater Väst

Den kallas "Sveriges största föreställning" och ges på 23 orter samtidigt den 10 februari. Uddevalla är en av orterna och där kommer pjäsen "Presskonferensen" att spelas på Torp köpcentrum.

Presskonferensen är skriven av Nobelpristagaren Harold Pinter och är en satir över ett samhälle där kulturen kontrolleras och styrs uppifrån. I föreställningen ser publiken en nytillträdd kulturminister intervjuas av pressen inför öppen ridå.
Föreställningen är cirka 15 minuter lång och inga biljetter krävs för att se den.

"Vi vill ta strid för den fria konsten"
Presskonferensen är ett samarbete mellan scenkonstinstitutioner i hela landet.
- Regionteater Väst väljer att vara en del av Presskonferensen därför att vi vill ta strid för den fria konsten. Den är en förutsättning och själva grogrunden för ett modernt och öppet demokratiskt samhälle, säger Lars Melin, konstnärlig ledare för Regionteater Väst i ett pressmeddelande.

Manifestation mot odemokratiska krafter
- Runt om i Europa ser vi skrämmande exempel på när politiken går in och styr konsten och inskränker den fria tanken. Detta är strömningar som vi vill göra allt för att motverka. Denna rikstäckande performance tror och hoppas vi blir en stark manifestation mot de odemokratiska krafterna som just nu växer sig starkare och starkare, säger Lars Melin.
---