fredag 10 november 2017

Tolv hus tävlar om årets byggnadspriser

Ljungskile Havsdelikatessers fastighet  är en av de fastigheter som är nominerade till årets arkitekturpris. Bild: Uddevalla kommun

(Uppdaterad 17 nov)
Tolv hus har nominerats till årets byggnadsvårdspris och arkitekturpris i Uddevalla kommun. Fyra av dem finns i Ljungskile.
Vilka som vinner avgörs av kommunens samhällsbyggnadsnämnd den 16 november.

"Byggnadens arkitektur ska präglas av hög ambition och har utförts med engagemang. Den ska vara estetiskt tilltalande och ge en god helhetsverkan med hänsynstagande till stads- eller landskapsbild", skriver kommunen på sin webbplats.

"Handlar inte om storlek eller omfattning"
– Det handlar inte om storlek eller omfattning. Det handlar om engagemang och ambition, om identitet, säger arkitekten Dimitris Vassiliadis på Uddevalla kommun till P4 Väst.

Fyra av byggnaderna i Ljungskile
Fyra av de nominerade byggnaderna finns i Ljungskile, konstaterar Ljungskile-Nyheter:
För byggnadsvårdspriset, som tilldelas årets bästa ombyggnad eller renovering, är tre Ljungskilebyggnader nominerade: Anfasteröd Gårdsvik, ett hus på Treklöversvägen på Lyckorna och gamla Ica-huset.
Arkitekturpriset tilldelas det bästa nybygget, och där är Ljungskile Havsdelikatesser nominerad.

Pris två gånger till Ljungskile
Ljungskile-Nyheter berättar också att byggnadsvårdspriset gått till Ljungskile vd två tillfällen: 2016 vann Flaggberget på Lyckorna, och 2014 fick Musselbaren utmärkelsen.
Företaget Multimontages fastighet på Kuröd är en av de fastighetere som är nominerad till årets arkitekturpris. Bild: Uddevalla kommun

---
17 nov:
> Uddevalla kommun: Nu är det klart vilka som får Uddevalla kommuns arkitekturpris och byggnadsvårdspris