onsdag 14 juni 2017

UFAB växer när unik motor börsintroduceras

Bild: UFAB (Skärmbild från YouTube-film)
Bild UFAB
(Uppdaterad 19 juni)
Efter ett genombrott med sin dieseldrivna utombordsmotor OXE Diesel tar nu företaget Cimco Marine AB in 35 miljoner kronor i nytt aktiekapital för att öka produktionen. Företaget ansöker samtidigt om notering på Nasdaq-börsen.
Motorn tillverkas på Cimcos uppdrag av Uddevalla Finmekanik AB (UFAB) som nu redan i ett första skede nyanställer tio personer, och fler anställningar är att vänta.

Av UFAB:s cirka 110 anställda i Uddevalla arbetar redan idag tio personer med tillverkning av OXE Marine. Efter nyanställningarna av tio personer kommer alltså cirka en femtedel av personalstyrkan att arbeta med motorproduktionen.
- Sedan tar vi in fler anställda i den takt som Cimco säljer. De blir en betydande kund hos oss, säger UFAB:s VD Joacim Johansson till UddevallaNyheter.
- Med Cimco kommer vi också in i en ny bransch, vi kommer närmare slutkund och vi får en bättre riskspridning i vår kundportfölj, säger Joacim Johansson.

Nato ska använda diesel i första hand
OXE Diesel beskrivs som världens första dieseldrivna utombordare i de högre effektklasserna, med en patenterad lösning på kraftöverföringen. Vissa delar görs av UFAB:s fabrik i Shanghai, men det mesta av produktionen sker i Uddevalla.
Genombrottet för motorn kom 2016 då norska rederiet Hurtigruten köpte 15 motorer till sina servicebåtar. Vidare har försvarsalliansen Nato beslutat att enbart använda dieseldriven utrustning då sådana alternativ finns.
Bild: Cimco Marine AB

7 700 motorer målet 2021
Cimco har skapat ett stort distributörsnätverk där varje distributör kontrakterat sig för ett minimumåtagande. För 2017 uppgår dessa till 1 141 motorer.
2018 beräknas produktionen till 2 000 motorer och senast 2021 är målsättningen att företaget ska ha tio procent av den kommersiella småbåtsmarknaden vilket betyder cirka 7 700 motorer.
Enligt Cimcos styrelseordförande och grundare Andreas Blomdahl är det UFAB som gäller för produktionen under överskådlig framtid. På sikt kan det bli aktuellt att även starta produktion i andra länder för att komma nära olika regionala marknader.
- Men det ligger ganska långt fram i tiden, och vi kommer i vilket fall som helst att ha kvar produktion i Sverige, säger Andreas Blomdahl.

Rekrytering har inletts
Rekryteringen av de tio nya medarbetarna på UFAB har redan inletts. Hur många fler som företaget därefter behöver anställa beror helt på hur väl OXE Diesel lyckas på marknaden, och även hur produktionen utformas.
- Med 20 personer tillverkar vi 80 motorer i månaden så vi når nu alltså 1 000 enheter på ett år.
- Förutom själva produktionen handlar det också om en stor reservdelsmarknad som ska försörjas, säger Joacim Johansson.


Promotionfilm för OXE Diesel.
---
> Cimco Marine AB: Cimco Marine AB (publ) offentliggör prospekt och ansöker om notering på Nasdaq First North
> Avanza: Möjlighet att teckna aktier i Cimco Marine som noteras på First North!