fredag 17 februari 2017

Ny väg ska byggas för sträcka på 161:an

(Uppdaterad 2017-02-18)
Trafikverket har nu beslutat hur väg 161 mellan Bäcken och Rotviksbro ska förbättras. Det blir en helt ny sträckning istället för förbättring av den befintliga, skriver Bohusläningen.

Dålig trafiksäkerhet och framkomlighet ligger bakom behovet av upprustning. Men att komma fram till hur sträckan ska förbättras har varit en lång process, kantad av bittra strider mellan kommunen, boende och Trafikverket, skriver Bohusläningen. Kommunen har förordat förbättring av den befintliga vägen medan den beslutande myndigheten Trafikverket velat bygga en helt ny sträcka.

Ordförande: "Ganska väntat"
– Det var ganska väntat att det var så. Men jag gillar det inte, för jag har hela tiden hävdat att det är bättre med den gamla vägen, det är inte nödvändigt med en två plus ett-väg, säger Gunilla Magnusson (MP) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, till Bohusläningen.

Ingen separat gång- och cykelväg
Den nya vägen kommer inte att få gång- och cykelväg, utan dessa trafikanter hänvisas till den gamla vägen.
– Vi har försökt väga in allt. Man minskar biltrafiken så mycket på den gamla vägen, där gång- och cykeltrafikanter kommer att färdas, att trafiksäkerheten för dem kommer att förbättras avsevärt, säger Kick Johansson, handläggare på Trafikverket, till Bohusläningen.
Planerad byggstart för den nya vägen är 2018.
---
> Bohusläningen: Väg 161 spikad – kommunen överkörd