söndag 4 december 2016

Sprängd liga har kopplingar till Uddevalla

Foto: FreeImages.com/Ariel Camilo



















(Uppdaterad 5 dec)
Ekobrottsmyndigheten har avslöjat en illegal tobaksfabrik i Göteborg som omsatt miljonbelopp. Ärendet har kopplingar till Uddevalla.

Personerna bakom den omfattande tillverkningen och försäljningen av skattepliktig röktobak misstänks ha undanhållit staten 16-17 miljoner kronor i uteblivna punktskatter, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Personer och bevis hämtade i Uddevalla
Det var i förra veckan som myndigheten slog till mot ett 20-tal tobakshandlare, ett par grossister samt mot fabriken där tobaken tillverkats. Personer och bevismaterial har hämtats in i första hand i Göteborg men även på adresser i Uddevalla och Linköping.
Förutom två misstänkta huvudmän har två asylsökande anhållits som tros ha arbetat i fabriken.
– De misstänks ha utnyttjat asylsökande som svart arbetskraft. Arbetet har skett i särskilt inrättade lokaler med maskinell utrustning där man tillverkat röktobak i industriell skala, säger Anders Berntson-Sandell i pressmeddelandet.
Till GT/Expressen säger han att verksamheten kan ha pågått i flera år.

Räcker till åtta miljoner cigaretter
Ekobrottsmyndigheten uppskattar produktionen och försäljningen till åtta ton tobak, vilket motsvarar åtta miljoner cigaretter.
Huvudmännen såväl som de som arbetat i fabriken misstänks för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Återförsäljare och grossister misstänks för olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.
---
> Ekobrottsmyndigheten: Stort tillslag mot illegal tobaksfabrik
> GT/Expressen: Tillslaget: Tobak värt flera miljoner kronor
5 dec:
> Bohusläningen: Handlare i Uddevalla misstänkt i stor tobakshärva