torsdag 29 september 2016

TV-amerikan utforskar Uddevalla-rötter

John Burt. Foto: Bo Håkansson/SVT

(Uppdaterad 18 okt)
23 oktober är det premiär för den nya säsongen av det Emmy-nominerade tävlingsprogrammet "Allt för Sverige", där en grupp amerikaner utforskar sina svenska rötter. En av deltagarna heter John Burt vars svenska släkt härstammar från Uddevalla.

Årets deltagare anländer genom att segla in i Göteborgs hamn, en plats där flera av deras svenska förfäder lämnade landet. Som vanligt är det Anders Lundin som är programledare och amerikanernas guide, skriver SVT i ett pressmeddelande.

Vinnaren får träffa sin släkt
Deltagarna har olika bakgrunder, vitt skilda yrken och bor spridda över USA. De tävlar mot varandra, både i lag och individuellt och tävlingarna har anknytning till svenska seder och myter. Efter en månads resor med aktiviteter runt om i landet belönas vinnaren slutligen med en träff med den efterlängtade, okända, svenska släkten.

Jurist och mormon
John Burt är jurist och har egen advokatbyrå med tre anställda. Han är mormon och gift för andra gången. Han växte upp i en familj där föräldrarna fick slita för att få det att gå ihop ekonomiskt. Han bestämde sig tidigt för att han inte ville ha det så som vuxen och tycker nu att han har lyckats, att han är ett typiskt exempel på ”The American Dream”. John ser sig själv som en person med förmågan att kunna övertyga de flesta. Han gillar att prata, vilket han menar är en tillgång i rättssalen, skriver SVT.

Förfader var borgmästare i Uddevalla
Tio generationer tillbaka var Johns förfader Anders Larsson Uddevallas borgmästare under drygt 30 år, berättar Bohusläningen.
Tävlingen i Sverige innebar första Sverigebesöket någonsin för John.
- Naturen var underbar, så mycket grönare än vad jag har erfarenhet av från USA och det fanns så många vattendrag. Sverige var helt unikt. Alla människor jag mötte var vänliga mot mig, säger han till Bohusläningen.

Dalslands-rötter för två av deltagarna
Två av de övriga nio deltagarna har sina svenskrötter i Dalsland: Steven Swanson, 35, är en djupt kristen MMA-fighter från Kalifornien, och har svensk släkt från Åmål.
Erica Andersson, 65, är professor i psykologi och chef över Psykologiska institutionen på ett universitet utanför San Francisco. Hon har svensk släkt från trakterna av Ör (Melleruds kommun).
---
> SVT: Allt för Sverige
> Här är de nya amerikanerna i Allt för Sverige
18 okt:
> Bohusläningen: Tortyr och häxbränning i Johns släkt
Alla deltagarna i årets säsong: Jason Blohm, Erica Andersson,
Anna Lopinto, Patrick Glass, Sarah Steinman, Erik Seaholm,
Micka Cain, Inger Romero, Steven Swanson och John Burt.

Foto: Bo Håkansson/SVT