lördag 12 mars 2016

Skolbarn såg varg i Ljungskile

På onsdagen såg skolbarn i Ljungskile en varg strax utanför Ljungskile, och fotograferade spår i snön.
Länsstyrelsens spårare som kom till platsen dagen därpå har nu bekräftat att det rör sig om ett vargspår, berättar barnens pappa i ett inlägg på Facebook.

Enligt spåraren handlar det troligen om en stor unghanne som driver genom landet. Det finns flera andra inringda inspektioner som stämmer på en sådan rörelse, skriver barnens pappa och Ljungskilebon  Per Bergström Jonsson i sitt Facebook-inlägg.

Varg på vandring
Till journalistlinjen vid Ljungskile folkhögskola säger Mia Bisther på länsstyrelsen att det idag inte finns några stationära vargar i Ljungskileområdet, men att djuren kan vandra över långa områden och avstånd.

Vargen blir skrämd
Enligt henne finns det ingen anledning för oss människor att känna rädsla. Tvärtom är det vargen som skräms bort vid möten med människor.
- Är du ute och promenerar så har djuret med sina skarpa sinnen förmodligen hört dig för länge sedan, och de flesta vilda djur undviker oss människor.
- Vi har inte haft någon incident med varg och människor på flera hundra år i det här landet, säger Mia Bisther.

Källor:
> Per Bergström Jonsson: Inlägg på Facebook
> Ljungskile folkhögskola, journalistlinjen: Radio: Varg i Ljungskile (Intervju gjord innan spåren bekräftats vara varg)