tisdag 1 mars 2016

Fjordprojekt får anrikt fiskepris

Projektet "8-fjordar" där Uddevalla kommun är en av deltagarna får utmärkelsen "Årets havsfiskare" av Göteborgs havsfiskeklubb. Utmärkelsen har delats ut sedan 1983.
8-fjordar får utmärkelsen för sitt arbete med att förbättra fjordmiljön i området.
Foto: Goteborgs havsfiskeklubb/Markus Lundgren

"Detta lyckade projekt som startade som ett samarbete mellan fem bohuslänska kommuner, Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen, har bland mycket annat möjliggjort återetablering och skydd av arter inom projektets geografiska område, inte minst när det gäller den utveckling av piggvarsfiske i Bohuslän som sportfiskare kunnat uppleva de senaste åren", lyder juryns motivering.
I juryn finns representanter för Göteborgs havsfiskeklubb, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund och sportfiskemedia.

"Internationellt känt"
Projekt 8-fjordar föddes i början av 2000-talet som ett samarbetsprojekt mellan fem kommuner, Sportfiskarna och Naturskyddsföreningen.
"Projektet 8-fjordar är numera internationellt känt för sitt lyckade arbete med att förbättra vattenmiljön och fiskbestånden i fjordarna runt Tjörn och Orust",  skriver Göteborgs havsfiskeklubb i ett pressmeddelande.

Rocka i tenn
Utmärkelsen "Årets Havsfiskare" instiftades i samband med Göteborgs havsfiskeklubbs 20-årsjubileum och utdelas årligen till den eller de personer, lag eller organisation, som under året fört fram havsfisket i fokus. Bevis på utmärkelsen - en tennrocka på jakarandaplatta - delas ut i samband med Göteborgs klubbens årsmöte i Göteborg i mars 2016.

Källa:
> Göteborgs havsfiskeklubb: Årets havsfiskare

Läs även:
> 8-fjordars webbplats