Förra året sa kultur- och fritidsnämnden upp hyresavtalet med Boulealliansen om hallen på Junogatan. Nu har kommunen tagit tillbaka uppsägningen och istället ska ett nytt avtal med alliansen få fler grupper i Uddevalla att börja spela.
Foto boulehall: Jörgen Andersson Arkivbild boulespelare: Pixabay |
Uppsägningen ledde till oroade insändare i Bohusläningen och medborgarförslag till kommunfullmäktige. Föreningarna i Boulealliansen - Uddevalla skidklubb, SPF Viken och Skogslyckans PRO - såg ingen möjlighet att själva kunna hyra lokalen direkt från fastighetsägaren utan kommunens hjälp och ekonomiska stöd. 30 september i år skulle verksamhetens mångåriga saga vara all.
I ett insändarsvar i början av året motiverade kultur- och fritidsnämndens ordförande och vice ordförande uppsägningsbeslutet med likvärdighetsprincipen, och hänvisade alliansen till att hyra direkt från fastighetsägaren och sedan söka bidrag från kommunen.
Samverkan genom IOP
Sedan dess har dock kommunen och föreningarna diskuterat för att hitta en samverkansform som möjliggör kommunala anläggningar som drivs i föreningsregi. Resultatet har blivit ett så kallat ÍOP - idéburet offentligt partnerskap - mellan kultur- och fritidsnämnden och Boulealliansen, där alliansen utför verksamheten och kommunen står för hyreskontraktet med fastighetsägaren.
Styrgrupp och arbetsgrupp med representanter för bägge parter ska också finnas.
Spridas till fler
Alliansen förbinder sig att med kommunens hjälp och kontaktytor sprida boulesporten inte bara till ännu fler äldre utan även till andra grupper, till exempel personer med funktionsnedsättningar och yngre personer. Förbättrad folkhälsa genom ökad fysisk aktivitet och minskad ensamhet är målet.
Ekonomiskt blir avtalet likvärdigt med dagens hyresavtal - av den totala hyreskostnaden på 365 000 kronor per år betalar alliansen drygt 156 000 och kommunen resten. Föreningarna finansierar sedan hyran främst genom medlemsavgifter.
Boulehallen på Junogatan under bowlinghallen drivs av tre föreningar i Boulealliansen. Foto: Jörgen Andersson |
Kostnadsneutralt för kommunen
"Utifrån ekonomiskt perspektiv blir överenskommelsen kostnadsneutral för kultur- och fritidsförvaltningen, dock med den positiva effekten av ett ökat nyttjande av lokalen och att alliansen söker fler medverkande med fokus på unga och att bryta ensamhet för äldre", skriver kultur- och fritidsnämnden i sitt protokoll:
"Detta är i linje med två av kultur- och fritidsnämndens uppdrag, dels uppdrag om att uppmuntra föreningar om att samla sig i föreningsallianser samt uppdrag om att utreda modeller som stimulerar fler äldre att bli aktiva i föreningsliv".
Det nya IOP-avtalet gäller i två år, från 1 oktober 2024 till 1 oktober 2026 och ska utvärderas i mars 2025.
---