onsdag 14 februari 2024

Premiär för Ljungskilefilmarens unika skapelse

En pandemi försenade det spektakulära projektet men 21 februari är det premiär för naturfilmaren Joakim Odelbergs "Nordic - A Fragile Hope" i Göteborgs Konserthus. Till unika filmprojektioner i tak och på väggar spelar Göteborgs Symfoniker nyskriven musik av fem nordiska tonsättare.

Konsert/filmbild med Joakim Odelberg infälld
I filmkonserten Nordic – A Fragile Hope projiceras Joakim Odelbergs filmer till flödet av nyskriven musik framförd av Sveriges nationalorkester, Göteborgs Symfoniker.
Bilder: Göteborgs Symfoniker

- Jag har gått länge med min vision i huvudet men när man hör musiken blir det nästan overkligt. Det är fantastiskt, säger internationellt uppmärksammade naturvårdskämpen och Ljungskilebon Joakim Odelberg i en intervju på symfonikernas webbplats.

Under fyra år har han åkt runt till kustmiljöer i Norden och filmat livet i havet:

- Vatten är det element som jag brinner mest för. Det är också det element som bäst döljer hur dåligt det mår, men som också äger sådana otroliga resurser som kan göra stor skillnad för vår planet.

Filmare och regissör  i arbete
Tillsammans med Göteborgs Symfoniker skildrar regissör Andrea Östlund och filmjournalist Joakim Odelberg hoten mot de nordiska haven.
Bild: Göteborgs Symfoniker

"Hjärtat slog lite extra"
För regin av bildmaterialet står Andrea Östlund, tidigare inblandad i välkända tv-produktioner som "Vår tid är nu" och "30 grader i februari" på SVT.

- Hjärtat slog lite extra när jag fick frågan om att regissera Nordic - A Fragile Hope. I en tid när vi översköljs av bilder urskillningslöst kan jag inte tänka mig något mer meningsfullt än att vara med och skapa en vacker, känslomässig och filmisk upplevelse som handlar om vår miljö, säger hon.

Musik skildrar Island
I det unika samarbetet samlar Nordic - A Fragile Hope fem av Nordens mest framstående nutida tonsättare, skriver Göteborgs Symfoniker. Medverkar gör bland annat Daníel Bjarnason från Island som i sin komposition skildrar sin dramatiska hemö och närheten till Atlanten.

- Jag är väldigt spänd på hur de sätter samman bilder och musik. Jag har sett fotoprojekt i hallen och jag vet hur fantastiskt det kan vara, säger Daníel Bjarnason som själv besöker premiären den 21 februari.

Startade 2019
Projektet inleddes 2019 och tanken var att konserterna skulle gått av stapeln hösten 2021 som en del av 400-årsjubileet i Göteborg, men pandemin kom i vägen och Odelbergs arbete med att filma djur och natur i Norden sattes på paus.

Joakim Odelberg på uppdrag i båt
Filmaren, dykaren och programledaren med mera Joakim Odelberg på uppdrag
Bild  från Göteborgs Symfoniker (2019)
---