lördag 20 januari 2024

Sotenäsklubb bäst i landet på pant - och Ljungskile SK tvåa

Sotenäs Fältrittklubb var bästa förening i hela landet förra året på att samla in pantburkar och PET-flaskor. Och tvåa i riket kom Ljungskile SK. Förutom själva panten får de nu även en extra slant ur prispotten från Pantamera.

Barn och hästar framför bil med släpkärra
Sotenäs Fältrittklubb, vinnare av Föreningskampen 2023
Bild: Pantamera

Ridklubben lyckades samla in 225 968 flaskor och burkar och Ljungskileklubben 202 100.

De bägge föreningarna har utmärkt sig i Pantameras "Föreningskampen" flera gånger tidigare. Så sent som förra året var det Ljungskile SK som samlade in mest i Sverige med 218 600 burkar, men fick då dela den formella förstaplatsen med just Sotenäs Fältrittklubb som samlat in nästan lika mycket, 218 000.

Även Glommens IF som var den tredje föreningen det året som nådde över 200 000 fick dela på förstaplatsen.

Investerat i släpkärra
För Sotenäs-klubbens del innebär 2023 års vinst att den förutom pantpengarna får en check på ytterligare 7 700 kronor.

Camilla Kristiansson och Anne Sävström från klubben berättar i ett pressmeddelande att pantsamlandet lett till att de investerat ännu mer i pantinsamling:

- Tack vare pantpengarna har vi kunnat investera i en släpkärra till bil för att kunna maximera pantinsamlingen i vår kommun. Släpkärran har vi också ”pimpat” med lite Pantamera-feeling och föreningens logga. Och så har vi organiserat ett bra körschema i vår arbetsgrupp för insamlingen av pant.

Köpte ny häst
För pant- och prispengarna 2022 kunde klubben bland annat köpa in en ny ponny.

 - Pantsamlandet är viktigt för oss, både när det gäller miljöarbetet och de intäkter som insamlingen ger. Vi har samlat pant i många år och pengarna har bland annat gått till inköp av utrustning till hästarna och för att renovera klubbens café, berättade Camilla Kristiansson den gången.


Kosters IK trea i Västra Götaland
Totalt deltog över 2 400 idrottsföreningar i hela landet i 2023 års upplaga av Föreningskampen som sammanlagt samlade in över 15 miljoner burkar och PET-flaskor. I Västra Götaland deltog 401 föreningar.

Även de tre bästa föreningarna i varje län får en extraslant från Pantamera. I Västra Götaland kom Kosters IK på tredje plats med 148 650 insamlade burkar och flaskor.

Porträttbild
Carita Classon
Bild: Pantamera
"Fin insats för miljön"
- Det är fantastiskt att så många idrottsföreningar väljer att samla in pant som ett sätt att få in pengar till föreningskassan, samtidigt som de gör en fin insats för miljön. Det känns riktigt bra att vi på Pantamera kan vara med och bidra till det engagemang som finns i svenskt föreningsliv, säger Carita Classon, produktchef för Pantamera på Returpack.
---


28 januari: